
Фото: instagram.com/thetrashwalker
30-річна жителька Нью-Йорка, екоактивістка Анна Сакс порпається у смітниках і викладає у соцмережах свідчення того, що містяни й бізнеси викидають безліч ще придатних продуктів та інших товарів, повідомляє The Guardian.
Анна почала робити «сміттєві прогулянки», як вона їх називає, у 2018 році. Відео й фото вона викладає в інстаграмі й тіктоці під нікнеймом @thetrashwalker.
Її знахідки вражають. Серед її постів – допис про те, як вона знайшла на смітнику одного з ресторанів 11 непошкоджених пакетів зернової кави вартістю 363 долари. Іншим разом виявила серед відходів однієї мережі 18 кілограмів запакованих напоїв та їжі вартістю 528 доларів. Чимало продуктів, які вона знаходить у смітниках, мають цілком товарний вигляд, а їхній термін придатності ще не сплив.

Фото: instagram.com/thetrashwalker
Деякі бізнеси навмисне пошкоджують товари, щоб їх не можна було використати після того, як вони потрапили на смітник. Так, Анна порпається у смітнику однієї аптеки на Мангеттені (її руки захищені від випадкових голок щільними рукавичками) і знаходить порізані протеїнові батончики, вичавлені тюбики зубної пасти, палетки, з яких витрусили тіні тощо.
Її читачі діляться й своїми відео та історіями. Так, один працівник магазину офісних меблів розповів, як менеджер наказав йому порізати ножем офісне крісло, а потім прослідкував, щоб воно точно опинилося на смітнику. Ситуація, в якій робітник змушений знищувати річ, яка могла б йому знадобитися і яку він, можливо, не може собі дозволити, виглядає як епізод з антиутопії. Загалом знищення товарів, які не вдалося розпродати, – це окрема історія. Ми писали про те, як у Франції заборонили подібну практику щодо деяких категорій товарів.
Під час свят люди викидають цілі мішки прикрас та інший святковий реквізит: новорічні серветки й скатертини, сувенірні тарілки до Дня святого Валентина, спортивний мерч тощо.

Фото: instagram.com/thetrashwalker
Анна також перевіряє смітники звичайних жителів і виявляє, що людям загалом бракує освіченості в питаннях утилізації відходів. Часто викидають іграшки або кераміку, які не переробляються, але ці речі цілком можна було б використати повторно.

Фото: instagram.com/thetrashwalker
Протягом 2020 року жителі Нью-Йорка виробляли майже 10 тисяч тонн відходів щоденно. Приблизно дві третини зібраного сміття прямує до сміттєспалювального заводу в Нью-Джерсі. Решта опиняється на звалищах.
Анна просуває ідею того, що деяке сміття вважається таким лише тому, що перебуває на смітнику. Якби та чи інша придатна річ опинилася, скажімо, у вашій вітальні, вона б не вважалася сміттям. Тобто проблема лише в тому, як організувати перерозподіл зайвих речей, аби вони потрапляли до тих, кому потрібні. У той час, як наприкінці дня працівники пекарні згрібають у контейнер для відходів десятки ще свіжих донатів і багетів, в іншому кінці міста волонтери збирають гроші на обіди для бездомних.
Часом розв’язання цього питання зіштовхується з проблемами логістики, часом – з американським законодавством і дозвільною системою. Втім, останнє – не така і проблема. Ще 1996 року Конгрес ухвалив «Постанову доброго самаритянина», яка звільняє від відповідальності тих, хто жертвує харчі неприбутковим організаціям. Просто не всі бізнеси знають про неї.
Читайте також: У Львові відкриють перший в Україні продовольчий банк їжі
Зроби добру справу і отримуй винагороди!
Нам як ніколи потрібна ваша підтримка. «Хмарочос» пише про розвиток міст 11 років та 23 днів. За цей час ми опублікували 26876 новин та статей. Ми потребуємо вашої допомоги, щоб продовжувати якісно працювати далі. Приєднуйтесь до Читацького товариства «Хмарочоса» та отримуйте приємні бонуси від редакції: квитки на культурні заходи в Києві, фірмовий мерч та актуальні книжки, можливість пропонувати редакції теми та багато іншого.
Стати членом Товариства | Хто ми такі?
Коментарі:
*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті