Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 283 днів. За цей час ми опублікували 23535 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Рада Нацбезпеки розглядає питання про відновлення садиби Барбана в Києві, яку частково зруйнував забудовник 20 серпня. Про це заявив прессекретар президента Сергій Никифоров після засідання РНБО.

«З огляду на те, що сталося із садибою Барбана, Рада нацбезпеки та оборони ухвалила кілька рішень. По-перше, дати оцінку руйнації садиби Барбана. Якщо там є який кримінальний елемент, то відповідно почати розслідування. По-друге, відновити зруйновану пам’ятку. І це рішення Ради Нацбезпеки й оборони, які стосуються різних рівнів: і поліції, і КМДА, і уряду, і місцевих рад по інших регіонах», – повідомив він.

Так само секретар РНБО Олексій Данілов на брифінгу заявляв: «Є питання про те, щоб усе, що було зруйновано, було повернуто в первозданний вигляд».

Захисники садиби наголошують, що наразі будинок зруйновано частково, а «основна фасадна частина будівлі ціла, навіть жодної тріщинки».

РНБО розглянула питання про нищення історичної забудови в Києві, отримавши листа від міністра культури Олександра Ткаченка, після демонтажу чергової історичної будівлі.

На засідання РНБО запрошували й міського голову Віталія Кличка, але той заявив, що не зможе бути.

Після заяв РНБО Кличко й Ткаченко вкотре обмінялися звинуваченнями. Так, міський голова поклав відповідальність за знесення садиби на Мінкульт.

«Варварськи зруйнована Садиба Барбана, тому що Мінкульт погодив історико-містобудівне обґрунтування і проєктну документацію об’єкта будівництва», – заявив Кличко.

Ткаченко, своєю чергою, визнав, що за попереднього керівництва Мінкульт справді видав дозвіл з порушенням законодавства. Але наголосив, що «саме КМДА відмовлялася вносити будинок Барбана, як і багато інших будівель, в перелік пам’яток».

«У травні цього року наше міністерство наклало приписи про заборону будівельних робіт на вулиці Обсерваторній, 6. Ми не лише повідомили про це КМДА, але й подали копії звернень у правоохоронні органи. Зверталися до КМДА з проханням заборонити руйнування садиби і напередодні її варварської руйнації. Чомусь вчора, позавчора і забагато днів до – ви мовчали. А сьогодні вирішили згадати про садибу. Пізно!» – заявив Ткаченко.

Він також припустив, що місто дозволило демонтаж садиби, бо забудовник пов’язаний із депутатом Київради Миколою Негричем.

Фото зі сторінки Врятуймо Обсерваторну 6

Тим часом поліція Києва почала кримінальне провадження за статтями 173 (дрібне хуліганство) та185 ( злісна непокора вимозі поліцейського) проти двох киян, які намагалися блокувати будівельну техніку перед демонтажем садиби Барбана.

«Учасники акції почали порушувати громадський порядок. Працівники поліції попередили їх про порушення, однак вони не відреагували на зауваження та законні вимоги поліцейських», – йдеться в повідомленні на фейсбук-сторінці поліції, під яким пресслужба традиційно видалила негативні коментарі.

Водночас повідомляється, що за кримінальним провадженням за ст. 356 (самоправство) до суду подано клопотання про накладення арешту на садибу Барбана.

Затримані 19 серпня супротивники забудови. Фото: Stas Yurchenko

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button