Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 283 днів. За цей час ми опублікували 23535 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: mecanoo.nl

За минулі п’ять років у США закрилися 40% магазинів, і частину з цих приміщень планують демонтувати. Однак переоблаштування будівель під нові функції (adaptive reuse) замість знесення – екологічніша та економніша альтернатива.

Архітектори порівнюють ситуацію в секторі роздрібної торгівлі з переходом від індустріального суспільства до постіндустріалізму в ХХ столітті. Bloomberg CityLab наводить приклади адаптації колишніх торговельних просторів під нові функції.

«У 1980-х – 1990-х роках постало питання, що робити з колишніми промисловими зонами в великих містах. У 2020-х маємо вже думати, що робити з колишніми торговельними площами», – зазначає Оуен Гопкінс, директор Фаррел-Центру – дослідницького архітектурного хабу при Ньюкаслському університеті, Велика Британія.

Чимало колишніх магазинів у містах – це приміщення, розташовані у вигідних центральних локаціях, нерідко в історичних будівлях; вони мають великі вікна-вітрини та багато відкритих просторів всередині. Натомість торговельні центри у передмістях США зазвичай є максимально простими з архітектурної точки зору, тобто «коробками» без вікон. Втім, і вони можуть похвалитися великими відкритими площами всередині та стратегічним розташуванням біля розв’язок і транспортних вузлів. Вони, наприклад, стали популярними як центри тестування та вакцинації від COVID-19.

Коледж. Окружний коледж округу Остін у штаті Техас протягом понад десяти років перетворював колишній мол на мультифункціональний студентський кампус. Цей торговельний центр існував з 1971 року, а у 2014-му відкрився вже як академічний простір. Проєкт адаптації, який частково фінансувався муніципалітетом Остіна, розробило бюро Barnes Gromatzky Kosarek Architects.

Фото до і після: bgkarchitects.com

«Оригінальна будівля являла собою “бетонний бункер” без природного освітлення», – зауважують архітектори.

Фото до і після: bgkarchitects.com

Автори проєкту додали вікон та створили скляний дах. Величезний паркінг перетворили на громадський простір. У кампусі розташували аудиторії, простори для відпочинку й навчання, дослідницькі лабораторії, їдальню та кафе, кімнати для занять танцями, театром і кулінарією тощо.

Фото: bgkarchitects.com

Бібліотека. Універмаг найстарішої американської мережі Arnold Constable & Co відкрився на Мангеттені у Нью-Йорку в 1914 році. У червні 2021-го у семиповерховій будівлі відкрилася бібліотека Фонду Ставроса Ніархоса. Реновацією, яка коштувала 200 мільйонів доларів, займалося нідерландське бюро Mecanoo and Beyer Blinder Belle.

Фото: mecanoo.nl

У центрі бібліотеки – великий видовжений атріум, який розділяє три поверхи зон для читання з одного боку та п’ять рівнів книжкових полиць із іншого.

Фото: mecanoo.nl

На п’ятому та шостому поверхах розташовано бізнес-центр та приміщення навчального центру. На даху над сьомим поверхом – надбудова з конференц-залою, кав’ярнею й садом.

Фото: mecanoo.nl

Офіс. Неподалік від цієї бібліотеки розташовано іншу будівлю, яку торік придбала корпорація Amazon. Тут раніше був флагманський універмаг мережі Lord & Taylor. Amazon планує створити тут головний офіс, де розміщатимуться 2000 співробітників. Компанія має намір добудувати до 11-поверхової будівлі ще два поверхи. Є також інформація, що тут розташують і фізичний магазин.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button