Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: wlm.org.ua

Громадська організація «Вікімедіа Україна» з першого по 30 вересня проводить українську частину найбільшого міжнародного фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки». Метою проєкту є зібрати світлини всіх пам’яток нерухомої культурної спадщини України для ілюстрування статей у Вікіпедії.

Цього року буде представлена спеціальна номінація «Квіти України» для тих будівель із населених пунктів, які перебувають під загрозою, або вже знесені. При цьому незалежно від наявності охоронного статусу.

«Метою спецномінації є привернення уваги до стану об’єктів нерухомої культурної спадщини України, що перебувають на межі руйнації. Можна також подавати світлини будівель, які ще не захищаються державою, але мають історичну чи архітектурну цінність», – пояснюють організатори.

За словами Дар’ї Корби, архітекторки Мапи Реновації, партнерів проєкту, документування та поширення даних про будівлі – важливі інструменти захисту цінної забудови. Адже якщо про будинок, який опинився під загрозою демонтажу, ніхто нічого не знає – то шанси на його порятунок мізерні, запевняє архітекторка.

Ознайомитись з умовами участі та списком запропонованих для участі у спецномінації пам’яток можна за посиланням.

У Києві почастішали випадки знесення історичної забудови. Наприклад, наприкінці серпня забудовник знищив до фундаменту садибу Барбана кінця ХІХ століття на вулиці Обсерваторній, 6. У квітні знесли двоповерховий будинок ХІХ століття на вулиці Симона Петлюри, 29, що неподалік від Центрального залізничного вокзалу – садибу Уткіна.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button