Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23531 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Nastasya Glushchenko

У ніч на 20 серпня забудовник – «Інформаційна група “Агентство столичних повідомлень”» – знищив до фундаменту садибу Барбана кінця ХІХ століття на вулиці Обсерваторній, 6. Про це повідомляють кияни.

«Набігло 30 тітушок, почали розкидати речі активістів, зламали намет, зробили коридор; після чого заїхали два екскаватори, які відразу почали руйнувати історичний будинок», – пише Настасья Глущенко.

За її словами, частину будівлі зруйновано вщент. Вцілів фасад та основна частина будинку.

Кадр із відео Nastasya Glushchenko

Міністр культури Олександр Ткаченко описав ситуацію як «жах і сором»: «Сором – за столичну владу, яка не в змозі стримати оскаженілих забудовників. Жах від розуміння, до чого таке свавілля може привести». Але заявив, що Мінкульт вдіяти нічого не може.

«Напередодні святкування Дня Незалежності, в європейській столиці, вночі, як злодії, невідомі молодики будівельною технікою зносять історичний будинок кінця ХІХ сторіччя. Прекрасно знаючи про заборону будь-яких робіт, про припис Міністерства культури та інформаційної політики про заборону будівництва. Все це було проігноровано. На жаль, це не пам’ятка ні національного, ні місцевого значнння, а отже апеляцію МКІП подати не в змозі», – зазначив Ткаченко.

Напередодні містяни намагалися блокувати будівельні роботи, перекрили автомобільний рух вулицею Обсерваторною. Вони заявляли, що забудовник не має частини дозвільних документів, а Міністерство культури просто заборонило проводити тут і будівельні, і земляні роботи.

Поліція разом із неформальною охороною забудовника («тітушками») захищала будівельний майданчик від киян. А забудовник обплів паркан навколо садиби колючим дротом, а також демонстративно підвів до паркану електричний струм.

Садиба титулярного радника Олександра Барбана була унікальним зразком забудови другої половини ХІХ – початку ХХ століття у центрі Києва: одноповерхової, вільно розміщеної та зі своїм невеличким садом. На її місці забудовник планує звести 12-поверховий ЖК.

Кадр із відео Олега Симороза / facebook.com/oleh.symoroz

Директором ТОВ «Інформаційна група “Агентство столичних повідомлень”» є Баженов Євген Олександрович. Він же керує компанією «Прайм Інвест Девелопмент», бенефіціаром якої є Микола Негрич.

Це депутат Київради, член земельної комісії КМДА та зять Михайла Голиці, ексдиректора «Київміськбуду». Обидва володіють будівельною фірмою «Геос Девелопмент» і мають тісні ділові та родинні зв’язки з заступником голови КМДА В’ячеславом Непопом, про що писали Наші гроші.

Депутатка Ксенія Семенова нагадує, що у Київраді з весни лежить проєкт рішення про позов міста до суду з приводу знищення будинку Уткіна. Але його не вносять до порядку денного.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button