Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 267 днів. За цей час ми опублікували 23412 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Перше вересня у школі Крюківщини. Фото: Лілія Котирло

На початку цього навчального року в школі села Крюківщина довелося провести по черзі три святкових лінійки через брак місця. У школі, розрахованій менш як на 800 учнів, цьогоріч навчається вже 2000 осіб. Лише перших класів – вісім. Про це йдеться у сюжеті телеканалу Інтер.

Лінійка на перше вересня у школі Крюківщини. Кадр із відеосюжету телеканалу Інтер

За свідченнями місцевої жительки Лілії Котирло, вже п’ятий рік заняття для старших класів проводять у коридорах і вестибюлях. Парти поставили також у шкільному музеї, вчительських, актовій залі, бібліотеці. Відповідно, вчителі не мають місця, де перевірити зошити або просто попити чаю.

Друга зміна у школі закінчується о 20:10. Тривалість перерв скоротили. «Якщо ви прийдете на перерву до школи, там навіть пройти неможливо», – зауважує Сергій Стоянов, батько двох учнів. Він також звертає увагу, що у школі бракує навіть вбиралень.

Фото: Лілія Котирло

Крім того, шкільна їдальня розрахована лише на 160 дітей і працює до 15:00. Через це діти, особливо ті, хто навчається на другій зміні, не можуть повноцінно поїсти.

«Чому в семи кілометрах від Києва, в Крюківщині, збудовано близько 20 ЖК, і з 1993 року не збудовано жодної державної школи?» – запитує Лілія Котирло.

Пресслужба Вишневої міськради (село Крюківщина і місто Вишневе входять до Вишневої ОТГ) заявила «Хмарочосу», що першого вересня було не три, а дві святкові лінійки, і кількість учнів у школі менша – не 2000, а лише 1820.

Фото: Лілія Котирло

Три роки тому поряд зі школою почали зводити новий триповерховий шкільний корпус. Наразі, за словами громадської активістки Людмили Ющенко, будівництво призупинилося через брак фінансування.

У Вишневій міськраді запевняють, що за договором підрядник має здати новий корпус школи до кінця 2021 року й роботи йдуть за планом. Але навіть якщо корпус буде добудовано, він навряд вмістить всіх учнів. Загалом за проєктом має бути три корпуси.

«Якщо говорити про нові житлові комплекси, які будуються у Крюківщині, то були домовленості, що вони побудують на території садочки, школи», – запевняв знімальну групу «Інтера» заступник голови Вишневої ОТГ Олексій Поліщук у лютому 2021 року.

Торік Верховна Рада скасувала пайові внески забудовників у розвиток місцевої інфраструктури.

«Забудовники не можуть фінансувати будівництво муніципальних шкіл», – заявляє Георгій Майсурадзе, консультант голови Вишневої ОТГ. Він запевняє: ті житлові комплекси, що будують зараз, – розташовано приватних земельних ділянках.

«Органи місцевого самоврядування нікому земельні ділянки не дають. У цьому році – можете подивитися наші рішення – жодної земельної ділянки нікому не віддавалося», – заявив він.

Міністерство розвитку громад та територій повідомило журналістів, що Крюківщинську школу включили до переліку інвестиційних програм і будуватимуть її коштом державного бюджету.

Посаду міського голови Вишневого з 2011 року обіймає Ілля Діков. У 2018 році він опинився в епіцентрі корупційного скандалу, запропонувавши тодішній керівниці МОЗ Уляні Супрун квартиру в обмін на медичне обладнання для місцевої лікарні.

Проблема з браком шкіл є й у Вишневому: місцеві жителі виходили на акції протесту та перекривали автошляхи, вимагаючи прискорити будівництво.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button