Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 279 днів. За цей час ми опублікували 23507 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: 贝莉儿, Unsplash

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт 1059 про скасування пайового внеску у розвиток місцевої інфраструктури при будівництві.

Чинне законодавство зобов’язує забудовника сплатити пайовий внесок, розмір якого коливається від 4% до 10% кошторисної вартості будівництва об’єкту.

Автори законопроєкту вважають такий внесок «квазіподатком на будівництво, який, з формальної точки зору, сплачується забудовником, однак фактичним його платником є покупець нерухомості».

«Крім того, пайовий внесок не має чіткого цільового характеру (відповідні кошти не обов’язково йдуть на розвиток інфраструктури), а оплата вартості приєднання до інженерних мереж зазвичай сплачується замовниками будівництва окремо від пайового внеску», – йдеться у пояснювальній записці.

Автори сподіваються, що ухвалення законпроєкту стимулює інвестиційну діяльность і покращить бізнес-клімат в Україні.

«Фактично пропонується зменшити податкове навантаження на забудовників. Пайова участь є компенсацією за навантаження на інфраструктуру міст за будівництво нових об’єктів. Тим самим проєкт закону передбачає скорочення фінансування інфраструктурних проєктів міст – менше садків, шкіл, доріг, оновлення комунікацій», – коментує законопроєкт колишній директор Департаменту благоустрою КМДА Дмитро Білоцерковець.

За його словами, за останні два з половиною роки Київ отримав близько 1,5 мільярда гривень пайових внесків.

У серпні президент Володимир Зеленський заявив, що протягом найближчих п’яти років інвестиції в інфраструктуру складують щонайменше 20 мільярдів доларів.

У вересні у Верховній Раді депутати пропрезидентської партії «Слуга народу» зареєстрували закопроєкт, який дозволяє приватизацію тисяч об’єктів: ВДНГ, Палац Спорту, стадіон «Олімпійський», «Тарілку» на Либідській, Льодовий стадіон тощо. Мета – також залучити інвестиції.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button