Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23486 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Віталій Селик

Будівельники почали затягувати фасади Гостиного двору на Контрактовій площі будівельною сіткою. На території працює дві одиниці будівельної техніки, повідомляє Depo.Київ.

Віталій Селик з ГО «Рада з урбаністики Києва» пояснює: це робиться на замовлення балансоутримувача – Національного заповідника «Софія Київська» – перед консервацією будівлі, яка вже дев’ятий рік зимує без даху. Гостиний двір також накриють плівкою або вінілом, щоб захистити конструкції від опадів, а підвал – від підтоплень.

Протягом року мають розпочатися просторові та соціологічні дослідження, обговорення з громадою та експертами, підготовка технічного завдання реставрації, архітектурний конкурс, обговорення з громадою результатів конкурсу та визначення переможця, проєктування.

Наразі Гостиний двір захищено трьома охоронними статусами: як пам’ятка місцевого і національного значення та як головний і центральний елемент пам’ятки містобудування Контрактова площа.

«Тому великих сюрпризів з фасадом, ордерною аркадою і формою даху не слід очікувати», – зазначає Селик, який брав участь у зустрічах Мінкульту з активістами щодо долі Гостиного двору.

За його прогнозом, власне будівельні роботи можна буде почати до кінця 2022 року. Завершити реставрацію Гостиного двору можуть не раніше як до кінця 2023 року.

У червні Фонд державного майна передав Гостиний двір до сфери управління Міністерства культури. Проти цього виступав міський голова Віталій Кличко, адже місто планувало взяти будівлю на свій баланс.

Нагадаємо, Гостиний двір з 1994 року перебував в оренді компанії «Укрреставрація». У 2011 році прем’єр-міністр Микола Азаров виключив будівлю зі списку пам’яток архітектури, а наступного року КМДА дозволила девелоперу «реконструювати» Гостиний двір під торговельно-офісний центр. Кияни та активісти виступили з акціями протесту проти перебудови й окупували внутрішній двір.

У 2014-2018 роках суди скасували дозволи на виконання будівельних робіт, було розірвано договір оренди, відновлено охоронний статус пам’ятки та повернуто будівлю державі.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button