Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 285 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Ужгородська міськрада планує реконструювати історичний пішохідний міст через річку Уж в центрі міста. Пропозиція київського архітектора викликала обурення у місцевих жителів, які вважають, що міст слід ремонтувати, а не перебудовувати.

Пішохідний міст в Ужгороді збудували приблизно у XVI-XVII столітті з дерева, а в 1898 році збудували новий із каменю. Під час Другої світової війни міст підірвали. Відновив його місцевий інженер Іван Шлезінгер. З того часу тут лише перефарбовували поруччя.

Минулого тижня на містобудівній раді проєкт реконструкції презентував скульптор Петро Антип. В його доробку – «Фонтан життя» в Запоріжжі та фонтан «Грошове дерево» в Донецьку. Про його архітектурну практику не відомо.

Фото: Управління містобудування та архітектури Ужгородської міської ради

Автор запроєктував «футуристичну споруду» з арками зі сталевих труб та скляною огорожею. Полотно хочуть розширити з шести метрів до 9-11 метрів шляхом влаштування додаткових крил на новій силовій металоконструкції.

У міськраді зауважили, що арки та огорожа в такому варіанті обмежуватимуть оглядовість. Але переконані, що міст таки потрібно реконструювати. Тож вирішили оголосити відкритий архітектурний конкурс, в якому, зокрема, братиме участь і Антип.

Спільнота Save Uzhhorod звертає увагу, що хоч ужгородська міськрада й наполягає, що це персональна ініціатива київського «художника-архітектора», та візуалізації марковано логотипом групи компаній Win Experts. Її президент – Віктор Лещинський, помічник закарпатського нардепа Михайла Лаби від партії «Слуга народу».

«Замість нормального ремонту пішохідного мосту і відновлення перил Ужгородська міська рада розглядає ось такий варіант. Як бачите, буде спаплюжено не лише вигляд існуючого мосту та видові перспективи, але і знищено автентичні перила прилягаючих набережних та мостових пандусів, датованих XIX століттям та 1920-ми роками», – нарікають у спільноті.

У Save Uzhhorod переконані, що пішохідний міст потребує виключно ремонту, і жодних архітектурних конкурсів проводити не треба.

Нагадаємо, в Києві будують пішохідний міст на острів Оболонський, проєкт якого розробляв архітектор Андрій Миргородський. Конструкції мосту мають вигляд хвилі, але кияни також часто називають його міст-глист.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button