Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 281 днів. За цей час ми опублікували 23527 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: хday.kyiv.ua

Міністерство фінансів подало через уряд зміни до Бюджетного кодексу, якими скасовує вимогу віддавати 5% ВВП на Програму медичних гарантій. Про це повідомила народна депутатка Ольга Стефанишина.

На її думку, такі дії звільнять уряд від необхідності збільшувати видатки на медицину та призведуть до зниження якості медичної допомоги в Україні.

«Фактично, уряд хоче прописати, що ця норма реалізується лише в межах наявних ресурсів. Тобто, якщо недостатньо грошей в бюджеті = немає грошей на медицину. Що це означає? Що не буде ніякого зобов’язання виділяти на медицину 5% ВВП. Звісно, вони й зараз не виділяють цієї суми, але ця норма мотивувала уряд постійно збільшувати бюджет на медицину», – пише Стефанишина.

Мінфін на початку вересня пропонував закласти витрати на охорону здоров’я у бюджеті на рівні 4,5%. 15 вересня уряд затвердив проєкт держбюджету на 2022 рік. Наступного року бюджет ПМГ становитиме 157,5 мільярда гривень, що на 31 мільярд гривень більше, ніж нинішнього року. Видання «Дзеркало тижня» уточнює, що до 5% ВВП ця цифра все одно не дотягує – за всі роки незалежності видатки на медицину рідко перевищували 3%.

При підготовці минулорічного держбюджету міністр фінансів Сергій Марченко відзначав, що збільшення фінансування охорони здоров’я до 5% може статися в 2023 році внаслідок поступового підвищення цієї динаміки з закладених у 2021 році 4,2% ВВП.

Всесвітня організація охорони здоров’я вже давно рекомендувала 5% від ВВП виділяти на систему охорони здоров’я і програму медичних гарантій. Крім того, цифра 5% зафіксована в законі про програму медичних гарантій.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button