Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 291 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Jan Kopřiva / Unsplash

Десятки тисяч лопатей вітрових електростанцій завершують свій життєвий цикл на сміттєзвалищах через складність переробки скловолокна, з якого вони зроблені, повідомляє Bloomberg Green.

Тільки у США протягом наступних чотирьох років буде списано приблизно 8000 лопатей вітряків. У Європі наступного року завершиться термін експлуатації 3800 лопатей. Ці цифри надалі зростатимуть, адже кількість вітрових електростанцій збільшується. Чимало європейських країн поставили собі за мету перейти на відновлювані джерела енергії до 2050 року, й енергія вітру – один із найдешевших способів досягти цього.

85% компонентів турбіни – сталь, мідні дроти, електроніка тощо – можна переробити. Та скловолокно, з якого роблять лопаті, значно складніше утилізувати. Лопать зроблено достатньо міцною, щоб витримувати ураганні пориви вітру, а її довжина може перевищувати довжину крила Boeing 747 (65 метрів).

Складність утилізації починається з того, що цей величезний елемент потрібно розрізати спеціальною пилою з діамантовим напиленням на кілька частин, які можна завантажити для транспортування.

Фото: Sebastien Van de Walle / Unsplash

У США лопаті переважно відправляють на звалища. На муніципальному сміттєзвалищі у Каспері, штат Вайомінг, зараз лежить 870 списаних лопатей вітряків. Висота цієї купи сягає десяти метрів.

У Євросоюзі – суворіші вимоги до матеріалів, які можна утилізувати на звалища. Деякі лопаті спалюють на заводах, перетворюючи на енергію, однак скловолокно має незначний енергетичний еквівалент при спалюванні й до того ж вивільняє шкідливі речовини.

Деякі компанії шукають способи перероблення елементів вітряків. Наприклад, американський стартап Global Fiberglass Solutions розробляє технологію подрібнення лопатей і пресування їх у скловолоконні панелі, які можна використовувати як покриття для підлоги або стін. У компанії запевняють, що можуть переробити 6-7 тисяч лопатей на рік.

Водночас в Американській асоціації вітроенергетики стверджують, що зберігання лопатей на звалищах – найбезпечніший і найдешевший вихід із ситуації.

«Лопаті вітрових турбін після завершення експлуатації є безпечними, на відміну від відходів від інших джерел енергії, й також становлять незначну частку (0,015%) від загального обсягу твердих побутових відходів у США», – заявляють в організації.

Нагадаємо, «Хмарочос» писав про екологічні ризики сонячної та вітрової енергії.

Даний медіа проєкт став можливим завдяки підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку, наданій через USAID Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ). Грантоотримувач Проєкту - Журнал Хмарочос несе повну відповідальність за зміст публікацій, який не обов`язково відображає позицію USAID або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button