Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Партнерський матеріал з

Тенденція переїздити жити з мегаполіса в передмістя не є новою для України та світу. До другої половини ХХ століття більшість заводів і фабрик знаходилися в містах і люди масово переїжджали сюди, щоб знайти роботу. Після деіндустріалізації у вісімдесятих міста стали центрами сфери послуг і почався рух у зворотному напрямку. 

Ця ситуація посилилася під час пандемії коронавірусу. Згідно з дослідженням банку Credit Suisse 15% працівників не збираються повертатися до офісу.  Втім, більшість з них не планують переїжджати далеко від міста. Наприклад, у Великій Британії має попит житло в графствах Кент, Дорсет, Беркшир і Саффолк, які розташовані або навколо Лондона, або на південно-східному узбережжі Британії.

Київ теж не є виключенням – все більше містян обирають житло якомога далі від міської метушні та ближче до природи. Киянка Валерія народилася і виросла на Печерську. «З дитинства пам’ятаю, що на схилах під будинком був садок, а щоранку я прокидалася під спів пташок», згадує вона. Але з часом забудова навколо ставала все щільнішою, а тихих місць з природою – менше. Тож разом з родиною вони вирішили переїхати за місто.

Концепція  urban village (з анг. міське село), яка поєднує найкращі риси міського та заміського життя стає все більш актуальною та популярною. 

Що означає концепція urban village? 

Вперше про концепцію urban village на початку 1960-х років заговорив американський соціолог Герберт Ганс. Він сформулював її, вивчаючи процеси міграції чорношкірих, пуерториканців та мексиканців в американські міста в першій половині ХХ століття. 

Ганс відмічав, що вони жили в містах дещо ізольовано, однак всередині ці спільноти мали сильні соціальні зв’язки як сімейні, так і дружні. Щоб зберегти ці зв’язки, жителі навіть відмовлялися переїжджати у більш комфортні умови. 

В 1980-х роках концепцію urban village використовували для аналізу передмість та околиць, які колись справді були селами, а потім їх приєднали до міста.

Втім, в сучасному значенні термін «міське село» вперше вжив британський архітектор Тоні Олдос у своїй книзі  «Міські села: концепція створення міських споруд зі змішаним використанням у сталому масштаб».

Для urban village властива невисока забудова, переважання сталих видів транспорту, близькість до природи, а також сильна сусідська спільнота.

Прикладом такого міського села у Великій Британії є Паундбері, що знаходиться на околицях міста Дорчестер. Будівництво Паундбері розпочалося у 1993 році, а завершили його планують у 2025 році. Зараз в першому британському міському селі мешкає 4500 осіб.

Паундбері будується за планом люксембурзького архітектора та урбаніста Леона Кріє.

Значну увагу тут приділяють не лише архітектурі, а й навколишньому середовищу. Це стосується відсутності візуального шуму – на фасадах заборонені блоки для кондиціонерів, натомість усі споруди мають будиночки для птахів. Також в Пауднбері є громадський сад, овочева ферма і ставок.

Park Lake City

В передмісті Києва за цією концепцією група компаній DIM зводить комплекс Park Lake City. Він поєднує усі переваги спокійного заміського життя, але при цьому знаходиться всього за 15 хвилин від Києва. Будинки в Park Lake City розташовані поряд з природою та мають низьку поверховість — максимум 4 поверхи. Посеред комплексу є власна водойма, а також зелена територія площею 15 га. 

Park Lake City — заміський комплекс бізнес-класу, який складається з головного кварталу VITA —  серця проєкту, двох кварталів таунхаусів TERRA та кварталу  з власною біоводоймою – AQUA. 

Сусідська спільнота

Важливою рисою urban village є сильна спільнота сусідів. Важливість соціальних зв’язків підкреслювала американська урбаністка Джейн Джейкобс. Вона описувала urban village як щоденну взаємодію між сусідами, власниками крамничок та незнайомцями у публічному просторі.

Територія Park Lake City

Жителі зазвичай мають велику кількість горизонтальних зв’язків, адже поруч живуть їхні родичі, друзі та знайомі. Для міського села є характерними взаємодопомога, солідарність і спільність інтересів. Саме тому й мешканці заміського комплексу Park Lake City завжди знаходитимуться в оточенні близьких за духом та інтересами людей, які мають схожі цінності.

Формуванню сусідської спільноти сприяє й продумана до дрібниць інфраструктура: магазини, кав’ярні, ресторани, власний дитячий садок та школа.

До того ж це дуже зручно, адже час занадто цінний ресурс, щоб витрачати його марно.

Відсутність висотної забудови

Науковці довели, що відсутність висотної забудови та візуального шуму позитивно впливає на людину, адже в таких умовах вона відчуває себе значно комфортніше. До того ж житлові комплекси за принципом міського села  зазвичай будуються далеко від промисловості, в екологічно чистих районах і в оточенні природи. 

Територія Park Lake City

Архітектура комплексу Park Lake City – це ергономічні та мінімалістичні фасади з терасами. Вони надають будинкам привабливого та естетичного вигляду, а панорамні вікна забезпечують максимальне проникнення сонячного світла в будинок, роблять приміщення світлішими та просторішими. Крім того, усі будинки мають висоту лише чотири поверхи, а також оснащені швидкісними ліфтами. 

Близькість до природи

«Хоча я народилася і виросла в центрі міста, мені дуже хотілося жити на природі, де багато зелені. Тому після переїзду за Київ ми з родиною започаткували кілька нових традицій. Наприклад, я почала зранку бігати біля води, а щонеділі усією родиною ходимо на пікнік в ліс», – пояснює свій вибір киянка Валерія.

Таке бажання цілком зрозуміле, адже зелені квартали є найбільш комфортними для проживання. 

Будинки Park Lake City

Особливістю комплексу Park Lake City є те, що він оточений зеленню.

На території Park Lake City ростуть рідкісні види дерев метасеквоя, червоний дуб, ірга Ламарка, японська верба.

Тут висаджують відразу дорослі дерева, щоб не чекати, поки вони виростуть.

Крім того, на території комплексу є власне озеро площею 3,8 га, де мешканці можуть рибалити, засмагати, кататись на сапах або каяках.

Близькість до міста

Концепція urban village поєднує риси міського життя з життям у селі, до того ж багато жителів продовжують їздити на роботу до міста.

«Хоча я і живу у сільській місцевості, однак важливою залишається  можливість поїхати до міста за покупками, а також відвезти дітей на заняття з фехтування і тенісу. », – пояснює Валерія.

Заміський комплекс Park Lake City знаходиться на 10-му кілометрі Новообухівського шосе, яке рідко буває перевантажене транспортом. Дорога до Києва триває лише 15 хвилин.

Спільні громадські простори

Концепція urban village передбачає  також наявність громадських просторів для спільного дозвілля. Люди збираються для спілкування на вулицях, в публічних місцях чи біля природних локацій, наприклад, озера. Тут вони відзначають свята чи проводять тематичні вечори, займаються спортом, спілкуються та знайомляться ближче. Спільні простори фактично є продовженням будинку. Вони водночас є приватними, і публічними. 

Це – місце комунікації, торгівлі, а також простір для дитячих ігор.

На території заміського комплексу Park Lake City мешканців у дружню компанію збиратимуть не тільки озеро та прогулянкові алеї, а й власний вуличний камін. Він буде ідеальним місцем для знайомства та спілкування. 

Містяни все більше цінують баланс між роботою та відпочинком і прагнуть проживати своє життя гармонійно та насичено. А тому концепція urban village, яка пропонує рішення для нових викликів, ставатиме все більш популярною.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button