Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 290 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Шостого жовтня Нобелівський комітет оголосив лауреатів цьогорічної премії з хімії. Ними стали німецький хімік Беньямін Ліст і британсько-американський вчений Девід Макміллан, які розробили «асиметричний органокаталіз» — новий метод конструювання молекул. Це відкриття зробило фармацевтику екологічнішою.

Київський університет Шевченка повідомляє, що співавторами Беньяміна Ліста є дослідники хімічного факультету КНУ — Олександр Григоренко, Ігор Комаров та Андрій Тимцунік. Вони — «перші та на разі єдині в Україні співавтори Нобелівського лауреата з хімії».

Їхньою спільною роботою була ця публікація: List, B., Čoric̈, I., Grygorenko, O. O., Kaib, P. S. J., Komarov, I., Lee, A., . . . Van Gemmeren, M. (2014). The catalytic asymmetric α-benzylation of aldehydes. Angewandte Chemie — International Edition, 53(1), 282-285.

Як пояснює Українська правда, до XXI століття хіміки вважали, що у світі існує лише два типи каталізаторів: метали та ферменти. У 2000 році Ліст і Макміллан незалежно один від одного розробили третій тип каталізу, який базується на малих органічних молекулах.

«Ця концепція каталізу настільки ж проста, як і геніальна», – зазначає Йоган Аквіст, голова Нобелівського комітету з хімії.

За допомогою цих реакцій дослідники тепер можуть більш ефективно конструювати будь-що — від нових фармацевтичних препаратів до молекул, які можуть отримувати світло з сонячних батарей.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button