Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 294 днів. За цей час ми опублікували 23620 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У столиці створили нову комунальну установу для фінансування капітальних ремонтів житлових будинків – Фонд модернізації та розвитку житлового фонду міста Києва. Таке рішення 7 жовтня прийняла Київська міська рада.

Статутний капітал нового КП – 400 мільйонів гривень. Для подальшої роботи сформують Револьверний фонд (поворотні кошти, кошти багаторазового використання), який надаватиме позики або кредити об’єднанням співвласників будинків (ОСББ).

За словами Олександра Бродського, голови комісії з питань житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу, кошти позичатимуть не більше, ніж на сім років зі ставкою 3% річних. Розмір кредиту не повинен перевищувати 75% річного обсягу надходжень об’єднання за рік перед отриманням позики. Сума позики множитиметься на кількість років повернення.

«На перший погляд, це нібито революційний механізм, адже відтепер гроші треба буде повертати. Їх вже не даватимуть як раніше – в субсидію-подарунок. Але проблема в тому, що запропоновані відсотки втричі нижчі, ніж рівень інфляції. Це означає, що в бюджет віддаватимуть уже знецінені кошти. Крім того, цей механізм може ще більше поглибити соціальну несправедливість і надати допомогу тим, у кого й так не найгірша ситуація. Потреба повертати гроші здебільшого означатиме, що будинки, де живуть люди з низькими доходами, не зможуть на неї податись. Загалом це рішення продовжує тенденцію публічних видатків на приватні статки: замість фінансування соціального житла чи кооперативів, ми знову ремонтуємо приватні помешкання і не вирішуємо проблему утримання. Це латання дірок і опосередкована купівля виборців»,  – вважає Павло Федорів, дослідник житлової політики та аналітик Cedos.

Читайте також: Києву потрібно вирішувати житлову проблему. Як в цьому допоможуть податок на нерухомість та соціальні помешкання?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button