Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Mat Napo / Unsplash

Серед основних причин небажання українців щепитися від коронавірусу — недооцінка ризиків хвороби та міфи про щеплення. Про це свідчать результати опитування, проведеного на замовлення ЮНІСЕФ в Україні.

Зокрема, майже 25% опитаних вважають, що мають медичні протипоказання до вакцинації від COVID-19. Хоч насправді абсолютні протипоказання можуть мати менш як 1% людей.

МОЗ наголошує, що єдиним справжнім протипоказанням до щеплення від COVID-19 наразі є серйозна алергічна реакція на першу дозу вакцини, наприклад анафілактичний шок. Також не варто робити щеплення за температури тіла вище 38°C. Протипоказаннями не є ані хронічні хвороби, ані вагітність, ані аутоімунні захворювання, ані алергії.

6% заявили, що їхній сімейний лікар не рекомендував щепитись. Загалом опитування виявило важливість ролі сімейного лікаря — 87% щеплених українців сказали, що прислухались до поради лікаря щодо вакцинації. А з тих, хто ще не вакцинувались, 77% дослухались би до поради лікаря.

При цьому більшість із тих, хто не довіряє вакцинам, вважають, що вакцинація несе більше ризиків, аніж сама хвороба.

Насправді летальність ковіду зараз складає 2,4% у той час як, скажімо, у США зафіксовано 0,002% смертей серед вакцинованих (рахують всі смерті, що сталися після вакцинації, не всі вони сталися внаслідок вакцинації). Наразі у світі зроблено понад сім мільярдів щеплень.

Серед тих, хто вакцинувався, 65% зробили це, щоби не хворіти і не мати ускладнень. Лише 14% зазначили, що вони зробили це через рекомендацію роботодавця чи закладу освіти.

42% українців, які ще не вакцинувались, готові щепитись за певних умов. Загалом, 60% усіх українців позитивно ставляться до вакцинації від COVID-19.

Дослідження проводилося методом телефонних інтерв’ю у вересні-жовтні дослідницькою агенцією Info Sapiens за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Світового банку. Було опитано понад 2 тисячі осіб.

Нагадаємо, результати опитування, проведеного соціологічною групою «Рейтинг» свідчать, що 43% українців не готові робити щеплення проти COVID-19.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button