Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 273 днів. За цей час ми опублікували 23459 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Hampus Berndtson    

Данські архітектори Tegnestuen Lokal повністю перетворили фасад житлового будинку в Копенгагені, замінивши суворий бетонний екстер’єр скляними блоками з озелененням, повідомляє Dezeen.

Шестиповерховий будинок, збудований у 1960-х роках, розташовано у Фредеріксборзі — анклаві посеред Копенгагена, який номінально є окремою адміністративною одиницею. Фасад споруди з прямолінійними галереями балконів було виконано у стилі раціоналізму — архітектурного напрямку, започаткованого в 1920-30-х роках.

Попередній вигляд фасаду до реновації

Споруду вирішили зробити привабливішою та забезпечити мешканцям додатковий простір, де можна комфортно сидіти, спостерігаючи за вулицею, і спілкуватися з сусідами. Новий фасад також захищає від шуму вулиці.

«Проєкт Ørsted Gardens трансформував зношений будинок, який часто називали найпотворнішим у районі. Будівля була непривітною і негарно зістарилася», — зазначає Крістофер Кетіл Ден Карлсен, співзасновник Tegnestuen Lokal.

Оригінальні коридори галерей зберегли — під час реновації лише додали скляні блоки, розташовані під кутами, чим збільшили площу балконів. З одного боку, такі блоки чітко позначають територію того чи іншого домогосподарства, з іншого — заохочують до більшої взаємодії між сусідами.

Оновлення змінило стиль життя мешканців. Вони почали частіше лишати вхідні двері відчиненими, новий простір став більш жвавим, заповнився дітьми.

Скляні панелі можна розсувати, коли погода сприяє. Одну зі сторін балконів затінено дерев’яними решітками. Проєктувальники передбачили місце для невеликих городів. Дехто висадив в’юнкі рослини, які обвили решітки.

Реновація торкнулася й перших поверхів, де раніше розташовувалася автозаправна станція. Тепер тут супермаркет. Фасади першого поверху посунули ближче до вулиці, сховавши галерею з колонами. Це створює враження більшої відкритості будинку до міста.

Читайте також: У Роттердамі відкрили перше доступне для публіки сховище музею за проєктом MVRDV

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button