Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 281 днів. За цей час ми опублікували 23517 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Скриншот із відео Iwan Baan

Фотограф Іван Баан зняв відео «розгортання» та «згортання» синагоги у Бабиному Яру в Києві. Конструкцію у вигляді книги-розкладачки за проєктом швейцарської студії Manuel Herz Architects встановили навесні цього року до 80-х роковин розстрілів в урочищі. Відео опублікував Dezeen.

Одну з двох стін поставлено на рейки, завдяки чому синагогу можна зсувати та розсувати, наче книгу.

Британський журнал Dezeen присвятив чимало публікацій київській синагозі та включив до короткого списку Dezeen Awards 2021 в категорії «культурні споруди». Проєкт переміг за результатами голосування читачів.

Не всі проєкти Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» були так схвально сприйняті критиками. Так, чимало скепсису лунає навколо встановленої в урочищі «Кристалічної стіни плачу» за проєктом артзірки Марини Абрамович. До інсталяції художниця додала інструкцію, в якій радить притулятися до кристалів і зцілюватися. Чимало критиків вважає таку езотерику недоречною.

Нову хвилю суперечок викликав запуск онлайн-видання Yar Media, концепцією якого займається блогер Анатолій Ульянов, який емігрував з України до США наприкінці 2000-х (після побиття праворадикалами з «Братства»). Ідею нового медіа, присвяченого одній із трагедій Голокосту, Ульянов окреслив так: «Уявіть, що Дзиґа Вертов вступив у гей-шлюб із Довженком, і в спеці простирадл вони породили “Київнаукфільм” з тіктоками та селфі».

Ще раніше об’єктами критики ставало фінансування Меморіального центру, склад команди на чолі з російським режисером, автором скандального кінопроєкту «Дау» Іллею Хржановським, а також підхід до розроблення концепції музею, який порівнювали з Діснейлендом.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button