Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 287 днів. За цей час ми опублікували 23569 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Alexey Shikov / Unsplash

Лише 8% українців оцінюють свій дохід як високий чи вище середнього. Й відповідно до рівня нинішнього доходу називають суми, які бажали б отримувати. Про це свідчать результати опитування, проведеного соціологічною групою «Рейтинг» 4-9 листопада.

Так, чверть опитаних зазначили, що їх задовольнив би щомісячний дохід до 10 тисяч гривень.

22% відповіли, що потребують понад 30 тисяч на місяць. Решта озвучили проміжні суми: 14% назвали 11-15 тисяч, 18% — 16-20 тисяч, 8% — 21-25 тисяч, 11% — 26-30 тисяч.

Чим нижчий дохід в людини, тим меншу суму вона називає бажаною, відзначають соціологи.

Зокрема, помітно менший бажаний дохід називали жінки. Найнижчі запити у старших жінок — з них більшість влаштувала б сума до 10 тисяч. А найвищі запити до заробітку — в чоловіків середнього й молодшого віку, а також мешканців Києва.

Свій нинішній рівень доходу більшість оцінили як низький (36%) та нижче середнього (36%). Як середній — 31%, вище середнього чи як високий — лише 8%.

За даними Державної служби статистики, на початку 2021 року середня зарплатня українців становила 12,3 тисячі гривень. У деяких регіонах середні зарплати не дотягують і до 10 тисяч — це Чернівецька, Кіровоградська, Чернігівська, Тернопільська та Херсонська області. Загалом по Україні зарплати працівників освіти та медицини не перевищують 10,5 тисячі гривень на місяць, ще менші зарплати у сільському господарстві.
Водночас директор економічних і соціальних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин називав Бі-бі-сі медіанну зарплату на рівні 8 тисяч гривень, а реальні доходи, на його думку, становлять приблизно 12 тисяч гривень на місяць.

Для 55% населення основне джерело доходу — зарплата, для 30% — пенсія. 13% мають дохід від бізнесу, 6% отримують соціальні виплати.

Тих, хто вважає, що їхній регіон економічно занепадає, більше на Сході і Півдні. Про економічний розвиток частіше зазначали на Заході та в Києві.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button