Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: facebook.com/vdngkyiv

Біля 19-го павільйону ВДНГ будується президентський університет, який має на меті зібрати найкращих викладачів в одному місці, поєднати високоякісну освіту, інноваційну діяльність та сучасні дослідження. За попередніми оцінками, будівництво університету обійдеться у 7,2 мільярда гривень, пише видання LB.

У серпні Кабмін затвердив план реалізації концепції закладу. Згідно з планом, університет запрацює першого жовтня 2023 року. До цього часу вже мають бути сформовані освітньо-наукові напрямки, визначені викладачі та здана в експлуатацію перша черга будівництва, до якої входять навчально-лабораторний корпус і апарт-готель для студентів.

У міністерстві освіти вважають майбутній університет «точкою перезавантаження системи вищої освіти». Для цього навіть створять окремий законопроєкт. До робочої групи зі його створення входить голова підкомітету з питань вищої освіти Юлія Гришина. За її словами, драфт законопроєкту вже готовий. Далі освітній комітет Верховної Ради має затвердити робочу групу з його опрацювання і разом з експертами довести до завершальної стадії.

Законопроєкт має затвердити особливу форму закладу. Вона дозволить йому вільніше розпоряджатися бюджетними коштами і більше залучати гранти, гроші благодійників, роботодавців, донорів. Таким чином університет стане пілотним проєктом для оновлення роботи всієї системи вищої освіти. Адже нині всі університети України працюють в організаційно-правовій формі «бюджетна установа», не маючи права вільно користуватися своїми коштами.

У проєкті Держбюджету-2022, який уже прийняли за основу, закладено 100 мільйонів гривень. Ці кошти підуть на будівництво. Окрім бюджетних коштів, мають намір залучити приватні інвестиції, у тому числі з-за кордону. Також вже є напрацювання стосовно кошторисної вартості проєкту за оцінками архітекторів – 4,6 мільярда гривень. Саме стільки потрібно на розбудову корпусів, озеленення території, форматування лабораторій тощо.

Під будівництво університету відведено 16 гектарів на території Виставкового центру в Києві. На ділянці зараз розташовані 19-й павільйон, з якого раніше виїхав Благодійний фестиваль «Кураж», 21-й павільйон, інтерактивний простір «Музей науки» і приватна школа Midgard. Також проєкт охоплює частину, що прилягає до Голосіївського парку, в районі екостежки. Раніше міністр освіти та директор ВДНГ Євген Мушкін повідомляли, що ніякої забудови в Голосіївському парку не планується і жодне дерево знищене не буде.

Проєктують університет Віталій Молочко, який очолює компанію «КС» («Кепітал Стоун»), і Богдан Шкрогаль, головний архітектор Архітектурної майстерні Шкрогаль. Макет території університету архітектори представили також під час форуму «Україна 30», хоча саму концепцію можна проглянути на рендерах ще з квітня на фейсбук-сторінці компанії «КС».

На 16 гектарах розміщуватимуться 11 корпусів, адміністративний корпус, апарт-готель, лікарня, дипломатична служба, на рендерах видно навіть вертолітний майданчик. Концепція розвитку ВДНГ передбачає, що нові кампуси споруджуватимуть між наявними павільйонами, а їхній масштаб не має «принижувати велич» історичної забудови.

Очікується, що всі будівлі університету будуть готові до 2025 року. Однак почати набір студентів заклад має раніше – старт навчання заплановано на перше жовтня 2023 року. Як повідомила Гришина, навчання для студентів буде безкоштовним. У першому наборі буде 120 людей, по 20 студентів на шість основних напрямків.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button