Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 247 днів. За цей час ми опублікували 23275 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Мозаїка Олени Гнєдаш у кафе заводу «Електронмаш» (1984 рік). Фото: Юлія Мельник

12 листопада відбувся аукціон із приватизації комплекс заводу «Електронмаш», розташованого на київській Кільцевій дорозі, з боку Петропавлівської Борщагівки.

Стартова ціна становила 66,7 мільйона гривень і під час торгів зросла до 970 мільйонів. В аукціоні взяли участь 22 учасника. Переможцем стала ТОВ «Лортен груп» зі статутним капіталом 100 гривень. Ця фірма запропонувала лише на одну копійку більше свого конкурента на торгах — компанії «Стрім капітал».

Вітраж Олени Гнєдаш у будинку культури заводу «Електронмаш». Знищений у 2021 році. Фото: Юлія Мельник

«В умовах ринкової економіки підприємство не витримало конкуренції та перетворилося на занедбаний актив. Від “Електронмашу” залишилися напівзруйновані стіни, захаращена територія і майже 13 мільйонів гривень боргів. А це майже 4 тисячі десятилітрових кисневих балонів, які в умовах пандемії врятували би людські життя. Тому єдиний шанс на нове життя цього непрофільного для держави активу — прозора приватизація», — заявляв голова Фонду держмайна Дмитро Сенниченко.

На його думку, в об’єкта — чудові інвестиційні перспективи, адже район «активно розвивається».

Район, який «активно розвивається». Зображення з Google Maps

Зараз навколо «Електронмашу» — радянська панельна забудова, Борщагівський ринок, ряди кіосків і секондхендів, СТО, гіпермаркети «Ашан» і «Ельдорадо».

Зала їдальні. Фото: Юлія Мельник

«Електронмаш», утворений у 1965 році, деякий час був найпотужнішим в Радянському Союзі підприємством з виробництва ЕОМ та їхніх компонентів. Якщо у 1980-х роках на заводі працювало близько 10 тисяч осіб, зараз залишилося 139 людей. Виготовляють блоки живлення для пасажирських вагонів на замовлення «Укрзалізниці», рідше — «Київського метрополітену», повідомляють Новини.LIVE.

Колона з барельєфом у залі їдальні заводу «Електронмаш». Фото: Юлія Мельник

Наразі найцінніший актив заводу — земельна ділянка біля Великої Окружної площею 13,76 гектара. Це один з найбільших об’єктів приватизації в столиці.

Барельєф в їдальні. Фото: Юлія Мельник

Слюсар-шліфувальник Дмитро працює тут з 1974 року, але живе переважно з того, що продає з власного городу. «Завод міг би продовжувати роботу. Тут он досі верстати робочі є, навіть японські верстати стоять. А так що — продадуть, побудують тут ТРЦ якийсь», — вважає він.

Фонтан викладений мозаїкою. Фото: Юлія Мельник

«Ми не накладали жодних обмежень на потенційного інвестора зі свого боку. Якщо він знайде тут якісь цінні технології — можливо, він вирішить відновити виробництво або збереже», — зауважує Сенниченко.

Мозаїка Олени Гнєдаш у кафе заводу «Електронмаш» (1984 рік). Двері були також викладені мозаїкою, зараз знищені. Фото: Юлія Мельник

Цьогоріч було знищено вітражі в будинку культури «Електронмашу». Їх створила Олена Гнєдаш, учениця відомої художниці Тетяни Яблонської.

Фото: Юлія Мельник

Та крім цих вітражів у будівлях заводу є також мозаїки, барельєфи а інше оздоблення. Фотографії публікувала влітку краєзнавиця Юлія Мельник.

Фото: Юлія Мельник

Фото: Юлія Мельник

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button