Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 283 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: urbanyna

Громадська організація «Урбанина» та Міністерство культури та інформаційної політики починають проєкт відновлення Гостиного двору в Києві. Про це йдеться на сайті уряду. Гостиний двір планують перетворити на сучасний громадський простір.

До розробки концепції розвитку пам’ятки залучать реставраторів, архітекторів, урбаністів, істориків, культурних менеджерів, громадськість, а також представників державної та міської влади. На проєктному семінарі «Гостиний двір: Фокус уваги – візія» вони розроблять покрокову дорожню карту реставрації та розвитку Гостиного двору. Також експерти дослідять стан будівлі та простір навколо нього.

Зараз Урбанина досліджує Контрактову площу, аналізує транспортні та людські потоки, типові маршрути тощо. Також організація проведе опитування киян та мешканців Подолу щодо їх бачення долі Гостиного двору.

У вересні будівельники затягнули фасади Гостиного двору будівельною сіткою. Будівлю також мають накрити плівкою або вінілом, щоб захистити конструкції від опадів, а підвал – від підтоплень.

У червні Фонд державного майна передав Гостиний двір до сфери управління Міністерства культури. Проти цього виступав мер Києва Віталій Кличко.

Гостиний двір з 1994 року перебував в оренді компанії Укрреставрація. У 2011 році прем’єр-міністр Микола Азаров виключив будівлю зі списку пам’яток архітектури, а наступного року КМДА дозволила девелоперу «реконструювати» Гостиний двір під торговельно-офісний центр. Кияни та активісти виступили з акціями протесту проти перебудови й окупували внутрішній двір. У 2014-2018 роках суди скасували дозволи на виконання будівельних робіт, був розірваний договір оренди, відновлений охоронний статус пам’ятки та будівлю передали державі.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button