Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 299 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: пресслужба Львівської міськради

Скульптура композитора Франца Ксавера Моцарта викликала у жителів Львова хвилю негативних реакцій ще до її встановлення у серпні на площі Маланюка. Зараз львів’яни звернулися до міської ради з двома петиціями — за демонтаж скульптури та проти її знесення.

Німецький скульптор Себастіан Швайкерт зобразив сина Вольфганга Амадея Моцарта алегорично. В інтерв’ю Tvoemisto.tv автор пояснює: це маленький хлопчик, який вдягнув перуку батька, що йому завелика. Франца Ксавера завжди сприймали у тіні свого батька, та якщо зазирнути під перуку, можна роздивитися його справжнє обличчя. Так само одна з рук збільшена в кілька разів і символізує руку композитора, в той час як інша — реалістичного розміру, відсилає до Франца Ксавера як до реальної людини.

Скульптор також відмовився від п’єдесталу, бажаючи помістити Моцарта-молодшого на один рівень із жителями Львова. Адже композитор прожив у цьому місті чверть століття.

Ще одна особливість скульптури — дві ліві ноги, і, за словами Швайкерта, це зроблено свідомо. У своїх листах до друзів Франц Ксавер нарікав, що відчуває ніби має дві ліві ноги, бо змушений іти слідами свого знаменитого батька.

Скульптуру встановили у Львові до 230-річчя з дня народження Франца Ксавера Моцарта. Він народився за п’ять місяців до смерті свого батька. У віці 17 років молодший Моцарт переїхав до Галичини, вірогідно, втікаючи від тягаря імені свого батька. Його запросили викладати музику дітям місцевого графа.

У 1814 році Франц Ксавер оселився у Львові, де так само навчав музики дітей аристократів. Деякий час композитор мешкав на Площі Ринок. У соборі Святого Юра він виконував батьківський «Реквієм». У Львові він заснував фактично першу музичну школу в місті. Загалом у Львові та на Галичині Моцарт-молодший прожив 30 років.

Чимало львів’ян не зрозуміли незвичний стиль скульптури. Львівська спілка художників випустила заяву, яка починається з запевнення, що спілка не є «совковою». Однак, «креативність» нового пам’ятника, заявили члени спілки, «виходить за межі здорового глузду». Це — «образ-вампір» з «агресивною естетикою», покликаний відвернути увагу від соціокультурних проблем, йдеться у зверненні.

Інші супротивник скульптури, депутат «Європейської солідарності» Володимир Квурт, обурювався тим, що Моцарта встановлюють на площі імені поета Маланюка в той час, як «шана Євгена Маланюка реалізована неповністю».

До 2016 року на цій площі стояв радянський пам’ятник українському письменнику Степану Тудору, який знесли.

Натомість співзасновник фестивалю LvivMozArt Олег Мацех впевнений, що скульптура пасує саме цій локації. «У радянський час спадщина Ксавера Моцарта блокувалася всіма шляхами і львів’яни не знали, що тут жив син Моцарта і був композитором. Щодо площі, де встановлять скульптуру, це ідеальне місце: поруч філармонія, вулиця Ліста. У Львові немає такого музичного культурного простору. Коли буде ця скульптура, тут можна проводити камерні концерти», — заявляв він.

Мер міста Андрій Садовий на відкритті скульптури. Фото: пресслужба Львівської міськради

У вересні львів’яни зареєстрували нову петицію з вимогою знести скульптуру «як таку, що спотворює історичний та мистецький простір Львова». Петиція зібрала 502 підписи (з 500 необхідних) за півтора місяця.

У відповідь прибічники скульптури зареєстрували 25 листопада петицію проти демонтажу. Лише за добу вона зібрала 546 підписів. Авторка звернення вважає, що нетрадиційний вигляд скульптури — не привід її зносити. «Крім того, за останні три місяці скульптура зумовила активну дискусію навколо теми Моцарта, культури, міських площ та пам’ятників», — додає вона.

Водночас львівські депутати, схоже, і так не збираються демонтувати Моцарта. Так, петицію за демонтаж мали розглядати на вчорашній сесії міськради, 25 листопада. Як повідомляє Суспільне, депутати заявили, що натомість проведуть громадські слухання.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button