Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23527 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Багаторазові мішечки — альтернатива пластиковим. Фото: Anna Tukhfatullina / Unsplash

Сьогодні, 10 грудня, почав діяти закон, який обмежує використання пластикових пакетів. Однак на перших порах споживачі не надто відчують зміни, як випливає з матеріалу BBC News Україна.

Закон передбачає заборону на безкоштовне розповсюдження великих пластикових пакетів зі стінками завтовшки понад 50 мікрометрів, які зараз і так платні. Це ті пакети, в які зазвичай складають товари, розрахувавшись на касі.

Заборона на безоплатне поширення стосується і тонших пакетів завтовшки від 15 мікрометрів.

Але можна користуватись надтонкими пакетами із товщиною стінок до 15 мікрометрів, куди покупці зазвичай набирають овочі, фрукти чи крупи. Їх використання обмежать сильніше через пів року, з 10 березня, — надтонкі пакети будуть доступними лише як виробниче пакування і лише конкретного розміру.

Безкоштовними можуть бути й біорозкладні пакети, виготовлені, наприклад, з крохмалю. Такі на початку року запустила мережа АТБ, але вони не лише платні, але й коштують в рази дорожче звичайних пластикових. Повідомлялося, що їхня ціна складатиме 3,5 гривні, однак на касах їх продають за 14 гривень. Це пакети з кукурудзяного крохмалю з терміном придатності не більш ніж дев’ять місяців, які можна компостувати.

На тлі цього Кабмін досі не ухвалив постанову про мінімальні ціни на пакети. Передбачалося, що великі пакети мають коштувати не менш як 2-3 гривні. При цьому в уряді не вважають це проблемою: «вони все одно повинні продаватися, навіть якщо це буде копійка».

Європейська бізнесова асоціація висловила занепокоєння щодо такої невизначеності для бізнесу.

З 1 січня 2023 року в Україні дозволять лише біорозкладні пакети. Усі інші пластикові пакети завтовшки менш за 50 мікрометрів заборонять. Товстіші пластикові пакети будуть дозволені за гроші, адже є змога відправляти їх на переробку.

Читайте також: 11 екологічних альтернатив речам, якими ми користуємось щодня

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button