Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Isaac Quesada / Unsplash

З квітня 2022 року антибіотики в Україні продаватимуть виключно за електронним рецептом. Про це повідомив в інтерв’ю Укрінформ перший заступник міністра охорони здоров’я Олександр Комаріда.

Зловживання антибіотиками посилює стійкість патогенів — антибіотикорезистентність. Цю проблему різні організації (зокрема, ВООЗ) та вчені незмінно називають серед топ-3 найбільших глобальних загроз здоров’ю і життю людства, поряд із відмовою від вакцинації.

Винайдення антибіотиків справило значний вплив на загальну смертність і тривалість життя. Якщо антибіотики стануть неефективними, це призведе до мільйонів смертей — резистентні до ліків хвороби не можна буде вилікувати. За деякими підрахунками, за тридцять років 10 мільйонів людей помиратимуть щороку через антибіотикорезистентність.

«Для того, щоб отримати електронний рецепт, потрібно звернутися до свого сімейного лікаря. Далі лікар виписує рецепт в електронній системі охорони здоров’я, пацієнту надходить код і в аптеці показується цей код. Фармацевт теж у системі охорони здоров’я відкриває і дивиться, що було призначено лікарем цьому пацієнту»

До кінця року МОЗ планує розширити список рецептурних ліків, які відпускатимуться тільки за електронним рецептом.

«Ми повністю йдемо від паперових рецептів і переходимо виключно на електронні, які у нас показали себе дуже добре в рамках програми реімбурсації “Доступні ліки”», — зазначив Комаріда.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button