Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 291 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Annie Spratt / Unsplash

14 грудня депутати проголосували за законопроєкт, який впроваджує спеціальний режим оподаткування підприємств-резидентів Дія City і доходів їхніх працівників, зокрема гіг-спеціалістів, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Зокрема, документ надає компаніям-резидентам Дія Сity можливість обирати між сплатою податку на прибуток (18%) і податком на виведений капітал за ставкою 9%.

Для стимулювання інвестицій в ІТ-галузь буде звільнено від оподаткування доходи фізосіб у вигляді дивідендів, нарахованих компанією-резидентом, за умови їх виплати не частіше ніж один раз за два роки, щоб стимулювати компанії реінвестувати кошти у свій розвиток.

Діятиме податкова знижка для фізосіб у разі купівлі частки в компанії-стартапі, яка є резидентом Дія City.

Документ закріплює в законодавстві поняття «гіг-робота», що різко критикували експерти з трудового права. Саме слово gig — зневажливе позначення тимчасового підробітку, «халтурки».

Щодо доходів працівників та гіг-фахівців резидентів Дія City діятимуть такі ставки оподаткування:

  • ПДФО — 5%,
  • ЄСВ — 22% від мінімальної зарплати,
  • військовий збір — 1,5% (від зарплати працівника або винагороди гіг-працівника).

Якщо фахівець отримує понад 240 тисяч євро за рік, то весь дохід вище за цей ліміт обкладатимуть податком на 18% ПДФО.

Оподаткування ФОП, які співпрацюватимуть із резидентами спецрежиму, залишатиметься на рівні ставок, що діють на сьогодні.

Закон також встановлює перехідний період із ФОП-моделі на гіг-контракти і трудові контракти.

З 2024 року витрати компаній-резидентів на платників єдиного податку (включно з ФОП 3-ї групи) не мають перевищувати 50%, а з 2025 року — 20%. До цього часу — жодних обмежень.

Водночас резиденти, які сплачуватимуть податок на прибуток та чий річний дохід не перевищує 40 мільйонів гривень, зможуть працювати з ФОП без обмежень на весь час їхнього резидентства.

Суми понад ліміт для платників податку на виведений капітал обкладатимуть податком у розмірі 9%. Платники податку на прибуток усі витрати на ФОП, що перевищують дозволені 20%, мають включати до фінансового результату.

Водночас компанії-резиденти, які сплачуватимуть податок на прибуток із річним доходом не більше ніж 40 мільйонів гривень, співпрацюватимуть із ФОП без обмежень на весь час резидентства.

Умови Дія City діятимуть протягом 25 років і будуть поширені на всіх працівників компаній-резидентів.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button