Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 287 днів. За цей час ми опублікували 23555 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Дослідники Києва Семен Широчин і Олександр Михайлик написали три книги про Лівобережжя та планують видати їх за допомогою спільнокошту.

За словами Широчина, передбачалося написати велику книгу про лівий берег Києва, однак, та зрештою матеріалу зібралося на три томи — Північне, Центральне і Південне Лівобережжя:

  • межею Північного Лівобережжя обрали Броварський проспект та північну гілку залізниці;
  • межею Південного — південну гілку залізниці, лінію Київ-Ніжин;
  • простір між ними віднесли до Центрального Лівобережжя.

Макет Лівобережного громадського центру. Конкурс 1973 року, проєкт інституту “Дніпромісто”

«Ми охопили весь лівий берег, від старовинних поселень до сучасних висоток, від маленьких лісництв до величезних масивів. Намагалися розшукати дати будівництва і типові серії кожного багатоквартирного житлового будинку. Включили і те, чого не побачити очима, — втрачену архітектуру і нездійснені проєкти. Спробували охопити й монументальне мистецтво, зокрема вже зникле», — зазначає Широчин.

Нові книги — кольорові та під твердою обкладинкою. Автори планують зібрати 370 тисяч гривень, щоб видати наклад у 700 примірників. Всю попередню дослідницьку роботу, фотозйомку місцевості, написання тексту та цифрування архівних джерел вже зроблено їхніми силами і коштом. Доброчинці, які зроблять внесок від 1500 гривень, отримають всі три томи про лівий берег.

Будинок з башточкою за проєктом архітектора Шила, Соцмісто

У серії «Невідомі периферії Києва» Широчин і Михайлик вже видали книги про Солом’янський, Голосіївський і Святошинський райони, Північне Правобережжя та Новий Печерськ. Три нові книги про Лівобережжя стануть останніми в циклі.

Широчин також є автором серії книг про архітектуру міжвоєнного Києва, а також разом із краєзнавцем Антоном Коробом написав книгу про Тарасівську вулицю.

Читайте також наш матеріал про Семена Широчина: Я відновлюю фасад свого будинку на Липках за власні кошти

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button