Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 281 днів. За цей час ми опублікували 23527 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: suvajit / Pixabay

Кабінет міністрів встановив мінімальні роздрібні ціни на пластикові пакети. Вони набудуть чинності з першого лютого 2022 року, повідомляє пресслужба уряду.

З 10 грудня пластикові пакети в українських магазинах і закладах харчування перестали бути безкоштовними. Однак доки Кабмін не ухвалив рішення про мінімальні ціни, мережі встановлюють вартість на власний розсуд.

Так, в АТБ тонкі пакетики продавали за 9-12 копійок, в Ашані встановили ціну 6 копійок, у Варусі просили одну копійку за кульочок.

Ціна на пластиковий пакет в Ашані. Фото: Anatoly Remarovich

З початку лютого пакети зі стінками завтовшки понад 50 мікрометрів мають коштувати щонайменше:

  • 2,00 грн — пакет без ручок і бокових складок;
  • 2,50 грн — пакет без ручок, але з боковими складками або з ручками без бокових складок;
  • 3,00 грн — пакет з ручками і боковими складками.

Безкоштовними лишаються біорозкладні кульки, а також пакети для пакування свіжої риби, м’яса, сипучих продуктів, льоду — тобто такі, що використовуються як первинна упаковка. Таке виключення діятиме до 2023 року.

У Сільпо продавали біорозкладні пакети по 1,50 гривні, у Варусі встановили найменшу можливу ціну. Фото: Torbins UA, Ivan Sergeev

З 10 березня 2022 року обмеження посилять: заборонять розповсюдження надтонких (зі стінками товщиною менше 15 мікрометрів), тонких (зі стінками товщиною від 15 до 50 мікрометрів) та оксорозкладних пластикових пакетів.

Такі нововведення покликані відохотити українців від використання одноразового пластику. Одноразові кульочки можна замінити багаторазовими торбинками й мішечками.

За даними уряду, кожен українець в середньому використовує 500 пластикових пакетів щороку. В країнах ЄС цей показник наближається в середньому до 90 пакетів.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button