Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

24 грудня компанія A Development представила громадськості і журналістам урбан-аналіз території та плани щодо благоустрою території навколо заводу Ріхерта з забудовою. Раніше засновник компанії Олексій Баранов презентував громадськості саму концепцію реконструкції та розвитку території поблизу. 

Урбан-аналіз прилеглої до заводу території здійснювали Влодко Зотов, міський планувальник і керівник бюро ініціативної архітектури GA та Максим Коцюба, керівник студії ландшафтної архітектури KOTSIUBA. На запитання також відповідала архітекторка компанії, концептолог Тетяна Лисюк. 

Урбан-аналіз покликаний допомогти гармонійно вписати проєкт в існуючий ландшафт Подолу. У цьому контексті участь Влодка Зотова в розробці концепції благоустрою невипадкова. Саме він раніше займався створенням концепції інтегрованого розвитку Подільського району. 

Промислова зона стане парком

8 з 11 гектарів території між горою Юрковиця і Щекавиця займатиме зелена зона. Це ділянка зі штучним рельєфом, сформованим упродовж останніх 150 років, та високим рівнем ґрунтових вод. Історично тут розташовувалися пивзавод Ріхерта, який нині є пам’яткою архітектури і буде реставрований, та цегляний завод. Саме завдяки видобуванню глини для виробництва цегли на ділянці сформувалося штучне озеро.  

Археологічне дослідження навколишньої території ще триває. Там виявили садибу другої половини XII століття та ознаки промислового виробництва тих часів. Також дослідники шукають залишки струмка Юрковиця, який позначений на давніх картах і ймовірно був каналізований. Повний археологічний звіт очікується усередині березня. 

На схилах збереглася гарна рослинність, наявні горизонтальні майданчики та існує  можливість прокласти ненав’язливу пішохідну інфраструктуру. Попри втручання людини, природа неодноразово намагалася відвоювати собі цю теририторію. 

«Ми спрямуємо свої зусилля на те, щоб перестати чинити спротив природі, і створити умови для паркової зони, що простягатиметься від Юрковиці аж до озера. Комплекс буде відкритим для всіх киян. Це частково заповнить катастрофічну нестачу зелені на Подолі», –  зазначає Тетяна Лисюк. 

Невисотна змішана забудова 

Проєкт передбачає змішану комерційну і житлову забудову. Адже, як показує міжнародний досвід, поліфункційна міська тканина є більш сталою. Відновлений завод Ріхерта матиме громадську функцію. Ближче до Юрковиці переважатиме житлова забудова. На ділянці зведуть семи- і дев’ятиповерхівки. Ближче до озера також буде кілька дванадцятиповерхівок. На території також буде дитячий садок, офіси, магазини. Наразі заплановано 1200 квартир і 900 паркомісць у стилобаті. Для гостей комерційних приміщень передбачили окремий паркінг. 

У ході реалізації проєкту планують відновити історичний пішохідний прохід до Мильного провулку, піший зв’язок вздовж Кирилівської і Нижньоюрківської та зробити безпечним захід на Юрковицю. Нестрімка серпантинна доріжка вестиме на оглядовий майданчик. 

Неглибокий кар’єр зі стрімкими схилами перетворять на безпечне озеро з укріпленими берегами. Уся територія від заводу Ріхерта аж до озера буде відкритою для прогулянок і дозвілля. «Наше завдання – зробити територію придатною для дозвілля киян. Житловий комплекс не повинен бути остаточним місцем відвідування. Ми прагнемо максимально розширити зону відпочинку і створити безпечний парковий простір», – зазначив Максим Коцюба.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button