Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 281 днів. За цей час ми опублікували 23517 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Семен Широчин

На мосту Патона в Києві завершили реставрацію частини поручнів – на них помістили барельєф з надписом «Арх. Михаилъ». Історик та дослідник Києва Семен Широчин розкритикував результат.

За його словами, лиття, яке було зроблене з чавуну, замінили на зроблене з порошкового металу: через це обличчя Архангела ніби побите дрібними дірками. На думку Широчина, після морозів «барельєф буде схожий на весняну трасу з вибоїнами».

У складки лиття вже забився бруд, а декоративні болти свіжовстановленої секції вже поіржавіли. Також поржавіла шишка, яку поставили по центру поручнів на місце молота.

«Це дешева і ганебна підробка, яка до того ж порушує закон про охорону культурної спадщини», – наголошує Широчин.

У коментарях до допису люди також розкритикували «дореволюційну орфографію», неякісне лиття та відсутність деталей, які були в оригінальній конструкції.

Міст має статус пам’ятника архітектури. За українським законодавством, на таких пам’ятниках заборонено проводити капітальний ремонт чи реконструкцію – дозволено лише реставраційні роботи та звичайний ремонт. Автори вирішили відцензурувати на власний розсуд декорації, зокрема, прибрали серпи та зірки.

Кияни ще в грудні помітили, що на оновлених поручнях з’явились тріщини.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button