Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 288 днів. За цей час ми опублікували 23579 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Сфера — агрокультурний центр. Візуалізації: MVRDV

Архітектурне бюро MVRDV розробило проєкт сталого поселення на 34 тисячах гектарах у Долині Гагаріна у Вірменії, повідомляє ArchDaily.

Компанію з Роттердама запросив вірменський некомерційний фонд DAR. Ділянку між селом Гагарін й озером Севан, найбільшим на Кавказі, хочуть пристосувати для сталого землеробства й екотуризму.

На цій території зараз живуть 11 тисяч людей. Тут унікальний ландшафт, який включає як рівнини, придатні для сільського господарства, так і пагорби, гори й кратери.

І генплан ділянки, і окремі будівлі MVRDV уявила як мозаїку з різнокольорових клаптиків.

З будівель тут планують розташувати артцентр, продуктовий ринок, стадіон, а також агрокультурний центр у формі сфери, який вміщатиме аудиторії на 1500 студентів, лабораторії, гуртожиток, дендрарій.

Напівсфера — будівля артцентру

У долині з’являться фруктові сади, лавандові поля, теплиці, розсадники дубів, буків, тополь і ялин, поля пшениці та гарбузів, лісопасовище (гібрид лісу та пасовища). Поля зрошуватиме вода з річки Раздан. Планувальники запроєктували нові канали для покращення іригаційної системи.

До ландшафту додадуть пішохідні та велосипедні маршрути, що сполучать між собою навколишні села.

Старі будинки, зведені за радянських часів, не зноситимуть, але повністю реновують. Новий дизайн наслідує традиційну вірменську фермерську архітектуру. На дахах ростимуть рослини.

Читайте також: Ян Ніккер з бюро MVRDV про архітектуру сталого розвитку та діалог з громадськістю

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button