Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 246 днів. За цей час ми опублікували 23266 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Krisztian Matyas / Unsplash

У Верховній Раді обговорюють можливість запровадження податку на солодкі газовані напої, щоб обмежити їх споживання. Про це повідомив голова Комітету з питань здоров’я Михайло Радуцький.

ВООЗ рекомендує обмежувати споживання цукру до 5% від загальної енергетичної цінності продуктів, що людина споживає за день. Це приблизно 25 грамів на день для дорослої людини. При цьому одна маленька банка коли містить 35 грамів цукру. Так само великий вміст цукру в йогуртах і пакетованих соках. А ще людина отримує цукор із безлічі інших продуктів, наприклад, ложка кетчупу містить 4 грами.

«На відміну від цукру з продуктів харчування, цукор із напоїв, особливо газованих, засвоюється занадто швидко, що перевантажує нашу підшлункову залозу та печінку, що з часом призводить до розвитку діабету, порушення роботи серцево-судинної системи, пошкодження кровоносних судин, ожиріння, захворювання кишково-шлункового тракту», — пояснює Радуцький.

Згідно з дослідженнями, третина українських дітей п’є солодку газовану воду часто, понад дві третини батьків не заперечують, аби їхні діти вживали газовану воду та солодкі пакетовані соки.

Візуалізація вмісту цукру в різних напоях

Такий податок діє у більш як 65 країнах світу. Наприклад, торік його запровадила Польща — споживачі додатково платять по 0,15 євро за кожен літр солодкого напою.

Наступного року до цих країн долучиться Ізраїль: за кожний літр напою з вмістом цукру понад 5 г/100 мл (а це практично всі підсолоджені напої) слід додатково заплатити один шекель (майже 9 гривень). З наступного року акциз на солодку воду діятиме у Казахстані; він спершу складатиме 20% і згодом підвищиться до 45%.

За даними ВООЗ, збільшення ціни на солодкі напої навіть на 20% призводить до зниження їхнього споживання. Латвія запровадила такий податок ще у 2002 році, й зараз рівень споживання солодких газованих напоїв — один з найнижчих у Європі.

Виробники також адаптуються до нових правил, зменшуючи вміст цукру у напоях до рівня, який дозволяє уникати сплати акцизу.

Радуцький запевняє, що в соцмережах його пропозицію сприйняли позитивно. На його думку, доходи від «цукрового акцизу» слід витрачати на програми лікування та профілактики діабету, а також на здорове харчування школярів.

Зазначимо, що в багатьох містах світу встановлюють фонтанчики з питною водою. Вважають, що доступ до безкоштовної води сприяє тому, що люди менше купляють солодких напоїв. Крім того, менше купляють і звичайної води у пластикових пляшках, лишаючи після себе менше сміття.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button