Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: facebook.com/sekretniydvorik  

На вулиці Лютеранській, 4 зачиняється один із найвідоміших букіністичних магазинів Києва, який працював під вивіскою «Букініст-центр» з 2001 року. Це «Хмарочосу» підтвердив директор крамниці Едуард Линдін.

Приміщення — маленький підвал, схований в одному з двориків, — перебуває у комунальній власності. За словами Линдіна, кожні три роки, коли закінчувався термін оренди, він писав заяву й оренду продовжували.

Фото: facebook.com/sekretniydvorik

«А зараз при новій владі сказали, що все має бути прозоро й ідіть на аукціон. Оренду підняли у 3,5 раза — до 16 тисяч на місяць. Ми відразу відмовилися, коли поставили таку ціну», — повідомив він.

Аукціон відбувся, але претендентів на приміщення не знайшлося. За висловом Линдіна, міська влада «дістала облизня». Він припускає, що місту було б краще здавати підвал за старою ціною, яку магазин платив протягом 21 року, але дороги назад вже немає й тепер комунальне приміщення стоятиме пусткою.

Фото: Алексей Кущ / Facebook

Букіністична крамниця непомітно розташовувалася у підвалі будинку в одному з двориків центру міста, тож у цей магазин не потрапляли випадкові люди. Всередині — маленьке приміщення, щільно заставлене до стелі книгами у кілька рядів.

Едуард Линдін все життя присвятив книжковому бізнесу. Він народився у 1945 році в Австрії, а два роки потому його родина переїхала до Києва.

Студентом Линдін долучився до київської тусовки колекціонерів книг, але не мав грошей, щоб купувати. Йому порадили купувати книги, акуратно їх читати, а потім продавати за такою ж ціною, розповідав він в інтерв’ю Фокусу.

Едуард Линдін. Скриншот з YouTube-каналу Petro Chtyvo

На початку 1990-х він очолив клуб книголюбів у парку Фрунзе (зараз — Куренівський парк) і запросив до себе продавців книг. Сам він стояв на сцені з мікрофоном. Покупці, які шукали ту чи іншу книгу, кидали 50 копійок у трилітрову банку, Линдін оголошував назву й автора, і продавці, які мали таку книгу, піднімали руки. Чимало з цих продавців стали першими резидентами ринку «Петрівка», на місці якого незабаром з’явиться ТРЦ.

Система книготоргівлі була у кризі, цікавих книжок бракувало. Линдін почав скупати бібліотеки емігрантів, які переїжджали з Києва до Ізраїлю, США або Німеччини.

На початку 2000-х, коли Линдін відкрив «Букініст-центр» на Лютеранській, люди багато часу проводили, розглядаючи полиці, цікавилися переважно філософією та психологією. Часом не маючи можливості купити вподобану книгу відразу, покупець клав її углиб, прикриваючи іншими книжками, «прикопував». Зараз зазвичай замовляють книгу на сайті та приходять її забрати.

Фото: facebook.com/sekretniydvorik

Нагадаємо, у 2019 році закрився кінотеатр «Київ» через те, що місто відмовилося подовжувати договір оренди й вирішило виставити приміщення на аукціон. Кінотеатр досі не працює.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button