Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 279 днів. За цей час ми опублікували 23497 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: facebook.com/merkieva

На тлі загрози російського вторгнення до України мер Києва Віталій Кличко дав коментар німецькому виданню Bild, висловивши розчарування позицією Німеччини.

«Україна розчарована тим, що федеральний уряд Німеччини підтримує “Північний потік-2“. І до того ж виступає проти постачання Україні оборонного озброєння та намагається блокувати його постачання, наприклад, Естонією, яка готова це зробити. Таке ненадання допомоги виглядає зрадою друзів», — повторює міський голова свої тези на фейсбук-сторінці.

Раніше Німеччина не дозволила Естонії відправити Україні гаубиці німецького виробництва, пославшись на «політику непостачання зброї у конфліктні регіони». Однак зараз Естонія оголосила, що передасть українцям вироблені у США протитанкові ракетні комплекси Javelin.

Кличко зауважив, що «симпатики Путіна захопили політичний контроль над багатьма питаннями» в Німеччині. Також гооворить про «мільярди інвестицій, які Росія вклала у німецькі корпорації», що належать таким лобістам. Серед них він згадує ексканцлера Герхарда Шредера, пропонуючи законодавчо заборонити лобістам співпрацювати з російським режимом.

Кличко також згадав і «незрозумілі заяви» німецького віцеадмірала, «який страждає на повну втрату реальності».

Голова Військово-морських сил Німеччини Кай-Ахім Шенбах заявив, що Путін заслуговує на повагу, а Україна ніколи не поверне Крим. Ці слова викликали значний резонанс, і наступного дня віцеадмірал подав у відставку.

Припущення, що Росія може здійснити нове вторгнення в Україну, зокрема й у Київ, виникли через значне зосередження російських військ біля українських кордонів. Росія вимагає гарантій, що НАТО не просуватиметься на схід Європи, й Україні буде відмовлено у членстві. Альянс, зі свого боку, вирішив посилити свою присутність у Східній Європі через дії Росії.

Командувач ООС Олександр Павлюк назвав дату можливого наступу — 20 лютого. Це завершення Олімпіади в Пекіні та навчань у Білорусі. Раніше Bloomberg повідомляв, що лідер КНР Сі Цзіньпін попросив Путіна відкласти вторгнення в Україну до завершення Олімпійських ігор. У Китаї, однак, називають цю інформацію фейком.

Тим часом низка посольств, зокрема Великої Британії, Австралії та США, почали відкликати співробітників в Україні через ризики вторгнення.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button