Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 299 днів. За цей час ми опублікували 23644 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Всі фото: facebook.com/korob.anton   

У Києві на вулиці Григорія Сковороди, 9-Б триває реставрація пам’ятки XVIII століття. Активісти та краєзнавці заявляють, що внаслідок цих робіт на будівлі з’явилися тріщини, а поряд знищено археологічний шар.

У грудні 2021 року КМДА повідомила про реставрацію пам’ятки на вулиці Сковороди, 9-Б в межах програми зі збереження культурної спадщини Києва на 2022-2024 роки. Роботи проводить житомирська компанія «Архіград».

Однак ще за місяць до цього краєзнавець Антон Короб звернув увагу на те, що навколо будівлі екскаватором викопали глибокі ями. Як наслідок, стверджує він, зруйновано частину пам’ятки археології місцевого значення «Культурний шар Подолу».

22 листопада працівники Міністерства культури оглянули будівлю та спрямували до компанії «Архіград» припис з вимогою негайно припинити земляні роботи.

Крім того, в Інституті археології на запит ГО «Системний контроль» повідомили, що закон зобов’язує провести археологічні дослідження перед будь-якими земляними роботами на цьому місці. Але ніхто не звертався до Інституту щодо проведення таких досліджень.

Сьогодні, заявляє Короб, «унікальна будівля перебуває вже під загрозою повної руйнації» — на опублікованих фото видно тріщини на стінах.

«Вірогідно, внаслідок того, що в зимовий період були проведені земляні роботи та оголено фундамент, розпочався процес деформації стін», — заявляють у ГО «Системний контроль» — організації, яка бореться з незаконною забудовою в Києві.

В організації вимагають негайно зупинити «реставраційні роботи» та засипати викопані ями навколо будівлі.

Двоповерховий будинок, зведений наприкінці XVIII століття, — один із небагатьох, що принаймні частково вцілів після катастрофічної Подільської пожежі 1811 року, яка знищила понад дві тисячі споруд. Про це свідчить розташування будівлі під кутом до нинішньої вулиці Сковороди.

Після пожежі збереглися підвалини й цоколь. На їхній основі архітектор Андрій Меленський відбудував будинок цегляним у стилі класицизм. Через свою історію будинок отримав назву «Останець».

Зараз тут розташована Подільська археологічна експедиція Інституту археології.

Нагадаємо, неподалік «реставрують» будинок XIX століття на вулиці Хорива, 18 — проєкт передбачає надбудову дворівневої мансарди.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button