Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У Києві відкривається American University Kyiv — перший приватний університет в Україні з американськими стандартами освіти. Перший корпус навчального закладу облаштують у будівлі Річкового вокзалу на Поштовій площі.

Американський університет, візуалізація

Навчання за американською системою

Американський університет працюватиме у партнерстві з Arizona State University (ASU) — одного з найбільших вишів США, в якому навчається понад 135 000 студентів. Цей освітній заклад видання US News&World Report неодноразово визнавало найінноваційнішим університетом Америки. Українським студентам буде відкрито доступ до понад 5 000 курсів та 600 програм, а також можливість отримати подвійний диплом за програмою обміну.

Вже 15 березня цього року перші 50 студентів увійдуть до аудиторій, аби розпочати магістерську програму з ІТ або з управління бізнесом. У вересні розпочнеться бакалаврська програма за цими напрямками — до неї планують залучити понад 300 студентів. Протягом десяти років Американський університет має намір відкрити також програми з інженерії, медицини, архітектури, дизайну та права. Навчання вестиметься англійською мовою.

Приміщення університету зсередини, рендер

За словами ректора університету Романа Шеремети, перші дві відкриті спеціальності були обрані через високий попит на ринку праці, а також відносно нижчу вартість навчання. «Щороку в Україні потрібно випускати 40 тисяч нових IT-спеціалістів. Наразі у нас майже немає якісної бізнес- та IT-освіти», — коментує Шеремета. Вже наступного року планують відкрити набір на спеціальність «Інженерна справа».

Планується, що абітурієнти зможуть вступати в університет не лише під час державної вступної кампанії, а й у будь-який зручний для них час. Проте, ця система наразі узгоджується із загальнодержавною політикою вступу до вишів. Студент не буде прив’язаний до академічної групи, а сам формуватиме свій розклад й обиратиме навантаження, як заведено в американських ВНЗ.

В інтер’єрі збережуть мозаїки Річкового вокзалу, рендер

До викладання в АЮК будуть залучені англомовні професори з різних країн та топові науковці України, визнані світовими рейтингами, а також стипендіати Fulbright.

Вартість навчання 

Вартість навчання в Американському університеті складає 8000 — 9000 доларів на рік, проте студентам можуть надавати стипендії на індивідуальних умовах. Бюджет для надання стипендій на весняні магістерські програми — 150 000 доларів, на осінні програми — 100 000 доларів.

American University Kyiv планує широку співпрацю з іноземними вишами, натомість українська система освіти майже не дозволяє інтегрувати до неї елементи співпраці з приватним вишем: «Співпрацювати з державними українськими ВНЗ буде складно з багатьох причин. Наші програми вестимуться лише англійською мовою, наша система освіти має геть іншу специфіку та напрямок. Але водночас ми ведемо переговори про тісну співпрацю з Українським католицьким університетом та Київською школою економіки. Вони близькі нам за форматом», — розповідає ректор вишу.

Серед іншого, American University Kyiv декларує, що виступатиме каталізатором змін системи вищої освіти в Україні. За словами Шеремети, американська освіта є найкращою у світі, й немає серйозних перешкод, аби запровадити її в Україні, створивши прецедент, за яким потягнуться інші університети. Таким чином очільники університету планують стимулювати поступову зміну законодавства.

Будівля Річкового вокзалу

Американський університет орендував будівлю Річкового вокзалу на 10 років, аби створити у ньому перший корпус вишу. До реконструкції залучено вашингтонську студію дизайну Perkins&Will, інвестиції в реновацію будівлі складають 6 мільйонів доларів. У ній планують відкрити 15 аудиторій, локації для зустрічей та спільної роботи студентів, конференц-зали для групового або самостійного навчання, студентську наукову бібліотеку, а також кафе та обідню зони. Корпус вміщатиме до 2000 студентів.

«Ми зберігаємо і реставруємо всі мозаїки та основні приміщення. Намагаємось максимально зберегти історичний контекст, стіни залишаємо оригінальними. Проєкт є досить кошторисний — ми реставруємо історичну пам’ятку України, яка занепадала, і використовуємо для цього кошти приватних інвесторів», — розповідає ректор університету Роман Шеремета. 

Імена інвесторів він обіцяє назвати вже у березні, під час початку навчання на магістерській програмі. Загальні заплановані інвестиції у виш складають 33 млн доларів.

Планується, що будівля Річкового вокзалу залишиться відкритою для відвідувань, проте з пріоритетом навчального процесу, якому не повинні заважати натовпи туристів.

    Коментарі:

    Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

    *Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

    Newsletter button
    Donate button
    Podcast button
    Send article button