Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Партнерський матеріал з

Багатоповерхівки посеред заасфальтованого двору, що не вписуються в наявний урбаністичний ландшафт, відходять у минуле. Натомість зводиться все більше житлових комплексів, які є ергономічними, комфортними та безпечними. Вільні від машин подвір’я, різнопланові дитячі майданчики, місця для відпочинку й спорту, зручна інфраструктура – все це робить будинки привабливішими для мешканців.

Кияни доволі часто обирають житло якомога далі від міської метушні. Надають перевагу житловим комплексам із зеленими зонами, де можна провести час усією родиною. Особливо актуально це в період пандемії, оскільки містяни все частіше залишаються вдома. Тож хочуть мати не лише простору квартиру, а й затишне подвір’я, магазини та кав’ярні під рукою.

Разом із ЖК «Метрополіс» розмірковуємо над тим, яким повинне бути подвір’я сучасного житлового комплексу для зручності й комфорту його жителів.

Озеленення

Ще наприкінці XIX століття при реконструкції Парижа барон Осман усвідомив важливість озеленення. Він запланував у місті бульвари загальною протяжністю 48 кілометрів, в кожному кварталі французької столиці розбили сквери, а вздовж вулиць висадили дерева.

Зелений простір впливає на здоров’я та добробут містян. Пишна рослинність не лише робить повітря чистішим, а й захищає від міських шумів та створює тінь у спекотну погоду. 

Наприклад, у Ванкувері (Канада) чиновники переконані, що кожен мешканець міста повинен мати близький доступ до природи. У 2014 році там була встановлена закономірність – чим більше зелені навколо будинків, де мешкають молоді матері, тим здоровіших дітей вони народжують. Тому в місті відкрили 200 парків та садів, а на вулицях висадили 150 тисяч дерев.

Ванкувер, набережна

Озеленення також робить житлові комплекси естетичними. Тому ландшафтні дизайнери звертають особливу увагу на висадження дерев та багаторічних рослин. Деякі забудовники реконструюють сквери, що знаходяться поруч з ЖК. 

Якщо прибудинкова територія не надто велика, можна облаштувати сади на даху. Як це зробили дизайнери житлового комплексу у Сіетлі (Вашингтон, США). Його мешканці можуть відпочивати на зеленому даху, площею три тисячі квадратних фунтів. Він густо засаджений зеленню та облаштований сидіннями. Цей дах має не лише естетичну, а й практичну функцію. Рослини забезпечують природну фільтрацію дощової води, що продовжує термін служіння даху.

Територія ЖК «Метрополіс», візуалізація

Приклад якісного озеленення прибудинкової території реалізується й у Києві. Житловий комплекс «Метрополіс» зводять поряд із Голосіївським лісом. Проте й на території комплексу автори проєкту подбали про організацію великої кількості зелених зон. Після введення в експлуатацію усіх черг, забудовник відкриє паркову зону площею два гектари. Автори проєкту називають її «Власний парк», де буде багато дерев незвичної для типового озеленення форми — багатостовбурних, з гілками, які ростуть від землі. 

Тут будуть місця для тихого відпочинку з газонами та деревами, висадять квітники та клумби зі спеціально підібраними багаторічними квітами та кущами. Наприклад, влітку почали висаджувати, завезені з Німеччини, рідкісні та коштовні пінії. По всій території комплексу розташують зелені «острівці», тож доступ до природи можна буде знайти в будь-якому куточку. До речі, ландшафтною архітектурою тут займаються спеціалісти бюро Beloded Landscaping. 

Сучасний ландшафтний дизайн

ЖК «Метрополіс», вид згори

Незвичайне поєднання різних матеріалів допоможе зробити простір житлового комплексу більш привабливим. Сучасні ландшафтні дизайнери використовують не лише асфальтне та бетонне покриття, а також бруківку, пісок, гравій, плитку чи гуму. Контраст текстур створює дивовижний візуальний ефект. До речі, вперше в Україні, в ЖК «Метрополіс» для мощення прогулянкових доріжок та алей використовують ексклюзивну тротуарну плитку (ФЕМ) ванільного кольору. 

Будуть реалізовані на території комплексу й штучний струмок та популярні сьогодні сухі фонтани. А розподілятимуть різні за функціональністю зони квітники з різноманітними сортами рослин. 

Територія польського комплексу Port Popowice

Цікаві рішення з поєднання текстур є у ландшафті будинків Port Popowice, що у Вроцлаві (Польща). У зоні відпочинку поєднується бруківка, плитка та «острівці» з рослинністю. Житловий комплекс має вихід до колишнього порту. Ця локація облаштована у незвичайному поєднанні бетону та дерева. А широкі сходи, що ведуть до води, розділяють квітники.

Одним із найнезвичайніших за своїм ландшафтом є футуристичний район Europa City у Парижі. Згідно з концепцією, він буде розташований на різних рівнях, тож має будівлі різної висоти. Дахи частини споруд покриті зеленню і стануть місцем для прогулянок та відпочинку. Таким чином, архітектори максимально ефективно використали відкритий простір. Різні рівні поєднують між собою відкриті доріжки. За словами головної архітекторки, вони створені для імітації паризьких вулиць. Бульвари по всьому Europa City утворюють безперервну петлю навколо забудови. Вони проходять через шість областей, що були тематизовані як регіони Європи.

Футуристичний район Europa City біля Парижа, візуалізація

Справжньою оазою у центрі мегаполісу є ЖК Royal Warwick Square, що у Лондоні (Великобританія). Він спроєктований за принципом традиційних лондонських скверів: кожен житловий будинок оточує внутрішній сад, що розділений доріжками з плитки. Фішка ЖК у тому, що озеленення – дерева, квітники, газон – підтримують в ідеальному стані весь рік.

Планування території для дітей та дорослих

Важливою частиною житлового комплексу є дитячий майданчик. Чудово, якщо він розділений на локації для активного відпочинку дітей різного віку. Для найменших це може бути ігрова зона, а для підлітків – зона для фізичного розвитку.

Перш за все, майданчик повинен бути безпечним: жодних гострих кутів, лише прогумоване покриття. Також серед трендів зараз використання екологічних матеріалів природного походження, зокрема деревини.

Оскільки забудовники не завжди можуть виділити велику площу під майданчик, вони забезпечують його ергономічність, продумують планування. Наприклад, – вгорі лабіринт, а під ним місце для гойдалок.

Територія ЖК «Метрополіс», візуалізація

У ЖК «Метрополіс» дитячі ігрові зони будуть яскравими та безпечними. Вони матимуть розподіл за різними віковими категоріями. Будуть тут і батути, і скеледром різного рівня складності. На дитячому майданчику комплексу встановлюють найбільшу в Україні лазальну піраміду, – понад дев’ять метрів заввишки. Конструкцію виготовили із надміцних тросів, а безпеку та надійність споруди гарантуватиме устаткування від німецького виробника Berliner Seilfabrik. Піраміда не має жодних обмежень за кількістю дітей та дорослих, які можуть одночасно перебувати на ній.

Облаштують тут й інклюзивні дитячі майданчики. Загалом уся територія ЖК «Метрополіс» створюється за принципом безбар’єрності. Тут будуть відсутні бордюри, встановлять зручні пандуси, розташують на зручній висоті кнопки виклику ліфтів, пропускних систем тощо.   

Разом з тим, архітектори не обмежаться лише ігровими зонами для дітей. На території комплексу планується будівництво дитячого садочка. Форма будівлі нагадуватиме овал. В процесі проєктування автори надихалися роботами японського архітектора Такахару Тедзука.

Дитячий садок, візуалізація

Також на території комплексу розмістять амфітеатр для проведення свят та спілкування мешканців, галявини, на яких можна буде відпочити сім’єю, прогулянкові доріжки, спортивні майданчики. Мешканці також зможуть влаштовувати барбекю на прибудинковій території – для цього тут будуть передбачені окремі зони. Прихильники йоги зможуть займатися улюбленим видом спорту в спеціально облаштованих для цього місцях.  

Важливо відмітити, що хоча ЖК «Метрополіс» матиме закриту територію, доступ до комерційних приміщень буде вільним. Переважна більшість магазинів, кав’ярень та сервісів виходитимуть не у двір комплексу, а в бік облаштованої забудовником загальноміської території. 

Подвір’я без автівок

Концепція двору без авто дозволяє безпечно проводити час на подвір’ї будинку з усією родиною, займатися спортом, відпочивати та спілкуватися з сусідами. 

Вщент заповнені автівками подвір’я відходять у минуле, а тому наявність підземного паркінгу – важливий аспект, на який звертає увагу покупець квартири. В ЖК «Метрополіс» побудують підземний паркінг на понад 1 000 паркомісць. Він матиме цілодобове відеоспостереження та знаходитиметься під надійною охороною. Для власників електрокарів передбачать можливість зручної підзарядки авто.

Потурбувалися тут і про гостей, які будуть навідувати мешканців комплексу. Тут також облаштують гостьовий паркінг, тож не потрібно буде турбуватися про те, де залишити автівку на час гостин.

Замість висновків

Отже, однією з найважливіших характеристик сучасного подвір’я житлового комплексу є зручність та функціональність: продумане зонування території для різних видів відпочинку, наявність підземного паркінгу та гостьових парковок, різноманітні сервіси та кав’ярні у пішій доступності. Останнім часом містяни все більше часу почали проводити вдома, тож вирішальним є озеленення прибудинкових територій — тут можна влаштовувати прогулянки, пікніки та ігри на свіжому повітрі.

Родини з дітьми звертають увагу на мультифункціональні ігрові майданчики. Не останню роль відіграє й візуальна складова. Поєднання матеріалів різних структур та кольорів, квітники, фонтани й навіть лави – все це робить подвір’я затишнішим, а життя комфортнішим та яскравішим.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button