Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 296 днів. За цей час ми опублікували 23629 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Альберт Цукренко у костюмі тіста для млинців з родзинками. Фото: facebook.com/HZVBAND

Наглядову раду Українського культурного фонду звинувачують в упередженості під час добору експертів. Зокрема, кандидатуру фронтмена гурту «Хамерман знищує віруси» Альберта Цукренка відхилили через «порушення моральних норм». Натомість підтримали дружину заступника міністра культури.

Наглядова рада УКФ погоджувала експертів на двох засіданнях, останнє з яких відбулося сьомого лютого. Експерти — це ті, хто оцінюватиме культурні проєкти, що подаватимуться на державні ґранти.

Кінорежисерка Лариса Артюгіна, яка входить до складу ради, опублікувала фрагменти протоколів, з яких, наприклад, слідує, що Цукренка вирішили виключити зі складу експертів, бо він «порушує моральні норми».

«Чекайте на новини від мене і юристів, які беруться за цю справу», — відреагував на це Цукренко у фейсбуці.

Історикиню моди Зою Звиняцьківську, яка два роки поспіль оцінювала проєкти УКФ, виключили через те, що вона «не має досвіду оцінювання».

За свідченнями Артюгіної, на засіданні постійно лунали суб’єктивні коментарі. Так, про одну експертку один з членів ради сказав «Її не буде. Вона мені не подобається. Знаєте, що вона говорила про нас?» і не пояснив, що мається на увазі. Наглядова рада проголосувала проти цієї експертки.

«Інший приклад з дружиною першого заступника міністра культури, яка подала свої документи на експертку. Я зауважила, що тут слід подумати про можливість конфлікту інтересів та адміністративного тиску. У відповідь я почула — а вона що, не людина? І далі обговорення не пішло, більшість голосує за», — розповідає Артюгіна в інтерв’ю LB.ua.

Лариса Артюгіна. Фото: Alex Zakletsky

За її словами, Юрій Артеменко, який виконує обов’язки голови Наглядової ради, «написав власні рекомендації експертам», і «ці рекомендації дуже нагадують колишні темники».

«Я звертаюсь до президента та міністра культури з пропозицією відкликати своїх представників. Наглядову раду в тому вигляді, який є зараз, потрібно зупинити. Адже ті рішення, які вона зараз приймає, матимуть катастрофічні наслідки для культури. Це руйнування УКФ», — заявила Артюгіна.

У відповідь на критику УКФ опублікував заяву, в якій запевняє, що рішення ухвалюють прозоро, а добір експертів ще триває, зокрема комісія розглядає звернення щодо конфліктів інтересів.

Це не перший скандал в УКФ. Торік Наглядова рада відмовила у фінансуванні значній частині проєктів, які під час попередніх етапів відбору посіли високі місця в рейтингу. Зокрема, відмови отримали фестиваль «Німі ночі» від Довженко-Центру та Київський міжнародний фестиваль короткометражних фільмів.

УКФ при Міністерстві культури було засновано у 2017 році для підтримки культурних і мистецьких проєктів, зокрема й таких, як ГогольFest, Linoleum, Львівський книжковий форум — відомі масштабні події, раніше позбавлені державної підтримки. Проєкти заявників оцінюють члени експертних рад, й за цими оцінками формується рейтинг проєкту, від чого безпосередньо залежать шанси на отримання гранту.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button