Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 295 днів. За цей час ми опублікували 23622 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Протест у Львові. Фото: Олександр Голячук

14 лютого водії таксі вийшли на страйк у Києві, Харкові, Львові, Полтаві, Одесі, Дніпрі, Запоріжжі та інших містах України. Вони вимкнули мобільні застосунки для замовлення поїздки та провели мітинги біля офісів компаній-агрегаторів.

Страйкарі вимагають від платформ для пошуку автівок, таких як Bolt, Uber, Uklon, OnTaxi, 838, підвищити мінімальні тарифи на поїздки та зменшити розмір комісії.

Таксист Олександр Коноваленко розповів Суспільному, що агрегатори беруть від 17% до 25% комісії від вартості замовлення. За його словами, з урахуванням вартості палива та обслуговування автівки, у разі розміру мінімального тарифу у 45-50 гривень водієві залишається лише близько 10 гривень заробітку. На думку водія, вартість мінімального замовлення має бути близько 75 гривень.

Зараз мало водіїв працюють лише з однією компанією. «Кожен водій має дві-три-чотири програми для співпраці з агрегаторами», — зазначає таксист Валентин Голубєв.

Страйк таксистів у Києві

З ранку кияни повідомляли у соцмережах про складнощі з викликом таксі. Про таку ж ситуацію пишуть медіа з інших міст. Це свідчить про те, що до страйку долучилися не лише поодинокі таксисти.

Страйкарі надсилали колегам, які вийшли на роботу, фейкові замовлення, а також викладали у соцмережах фото автомобілів «штрейкбрехерів». Деякі таксисти заявили, що братимуть пасажирів на вулиці, а не через мобільний застосунок.

Протест у Львові. Фото: Олександр Голячук

«Бажання водіїв гідно заробляти цілком зрозуміле. Водночас існує й інше бажання — пасажирів, їхати за нижчою ціною. Ми готові підвищувати базовий тариф на поїздку і вже робимо це у деяких містах, наприклад, у Києві. В інших містах ми готові підняти ціни, щойно дозволить ринкова ситуація. Водій має право обирати ту компанію, де вигідніші умови роботи», — зазначили у коментарі ТСН в одній із компаній-агрегаторів.

Depo.Харків повідомляє, що через страйк служба OnTaxi дещо підвищила тарифи, однак при цьому збільшила й свою комісію з 12 до 14%. Водії запевняють, що їхній дохід після цього не лише не збільшився, але й навпаки.

Читайте також: Таксисти працюють по 12 годин на день за 500 доларів на місяць. Як влаштована ця сфера в Україні?

У заяві, які шириться соцмережами, таксисти погрожують страйкувати до 20 лютого, якщо компанії не підуть на поступки.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button