Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23532 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: facebook.com/ArchPalata

Кияни сьогодні о 13:00 вийдуть на акцію проти руйнування ВДНГ, де в рамках будівництва Президентського університету в лютому почали демонтаж 19-го модерністського павільйону.

Вони вимагатимуть зупинити руйнацію будівель з ансамблю ВДНГ, внести до Реєстру пам’яток всі наявні павільйони, відмовитися від ідеї Президентського університету (натомість збільшити фінансування науково-дослідної бази наявних університетів), дотримуватися розробленої концепції Експоцентру, і всі подальші проєкти погоджувати з громадою. Також кияни просять звільнити міністра освіти Сергія Шкарлета.

Активісти виступають за початок обговорення між громадою, експертним середовищем, владою та бізнесом для розробки подальших кроків.

Організатори заходу: Ukrainian Modernism, ГО «Мапа Реновації» та «Зберегти Квіти України».

У 2017 році презентували нову концепцію розвитку ВДНГ, яка зокрема мала включати освітній кластер. За концепцією усі нові будівлі мають споруджуватися між старою забудовою. У 2021 році вперше пролунала ідея будівництва Президентського університету, а вже у лютому цього року раптово почався демонтаж павільйону №19. На його місці вже восени 2023 року, саме перед парламентськими виборами, обіцяють відкрити освітній заклад. Після публічного розголосу руйнування будівлі на кілька днів припинили, але згодом продовжили.

Читайте також: Павільйон на ВДНГ зносили законно і за згодою громади. Чи не зовсім?

Павільйон визнали аварійним, хоча ще декілька місяців тому там проходили дитячий фестиваль та Кураж Базар. Організатори називають демонтаж свавіллям, адже будівля не несла загрози перебуванню людей. Крім того, будівельні роботи почались без представлення проєкту, а також не було проведено відкритого архітектурного конкурсу.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button