Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 290 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Лара Старинська

Міністерству культури та КМДА доручили визначити, що робити з Аркою дружби народів у центрі Києва. Про це стало відомо із протоколу наради Кабміну, який опублікував видання КV.

До 30 березня 2022 року Мінкульт спільно з КМДА та Українським інститутом національної пам’яті повинні утворити робочу групу щодо розв’язання питань із подальшим використанням Арки дружби народів. Про результати роботи робочі групи мають проінформувати Кабінет Міністрів.

Голова Інституту нацпамʼяті Антон Дробович у коментарі The Village Україна розповів, що поки що жодного засідання робочої групи не відбулося. За його словами, роботу можуть поділити на два етапи. На першому будуть думати, як і куди переміщати скульптурні композиції під аркою. А на другому вже вирішать долю самої арки.

Арку дружби народів із написом «в ознаменування об’єднання України з Росією» встановили у 1982 році. ​Надпис прибрали після окупації Криму та початку війни на Донбасі. На його місці на синьо-жовтому тлі з’явився новий – «Слава Україні!». ​Біля арки розташовані монумент робітників, виконаний з титанового сплаву, граніту та бронзи та багатофігурна стела, створена за мотивами Переяславської ради 1654 року.

Ще у 2018 році на монументі з’явилась тріщина – інсталяція, на меті якої було привернути увагу до українських політв’язнів у Росії. Її автор – Вова Кузнєцов.

Фото: УНІАН

Колишній директор Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович пропонував на місці, де розташовується Арка дружби народів, спорудити національний пантеон. Мінкульт не підтримав цю ідею.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button