Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 288 днів. За цей час ми опублікували 23579 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: news.church.ua

У той час, як російська влада та церква виправдовують вторгнення в Україну «гоніннями» на православ’я, нищаться десятки храмів, серед яких багато тих, що належать УПЦ Московського патріархату. Список опублікувала Державна служба з етнополітики та свободи совісті.

Ще до початку війни диктатор Путін заявив, що Київ готує «розправу над українською православною церквою Московського патріархату». Патріарх Кирило певний час мовчав попри заклики українських священиків засудити війну. Але шостого березня заговорив — і виправдав винищення українців тим, що Донбас, мовляв, не приймає західні цінності та гей-паради. Згодом він фактично благословив війну, подарувавши ікону одному з російських командувачів армії вторгнення.

В Україні священики УПЦ МП, навіть раніше відверто проросійськи налаштовані, зараз відмовляються згадувати московського патріарха під час служб, що є вагомою ознакою непокори. Голова УПЦ МП Онуфрій засудив агресію Росії та підтримав ЗСУ.

Серед зруйнованих храмів — щонайменше третина належала саме УПЦ МП. Відомо про принаймні одного загиблого священника з цієї церкви, а також про трьох вбитих священників ПЦУ.

Загалом, за даними Держслужби з етнополітики, зруйновано або пошкоджено щонайменше 28 релігійних споруд, не рахуючи прилеглих будівель. Переважна більшість із них — православні храми.

У перші дні нападу Росії на Україну в місті Лисичанськ Луганської області постраждав Другий Митрофанівський храм і недільна школа: вибито вікна, пошкоджено інтер’єр.

27 лютого внаслідок артилерійського обстрілу було пошкоджено куполи та покрівлю Георгіївського храму в Ніжині Чернігівської області.

У ніч проти 28 лютого у Києві постраждав храм на честь святителя Іоасафа Білгородського на Інтернаціональній площі.

28 лютого в місті Щастя Луганської області пошкоджено Свято-Катерининський храм.

1 березня росіяни обстріляли артилерією Костянтинівську мечеть у Костянтинівці Донецької області.

1 березня у Харкові російська ракета влучила в будівлю курії Харківсько-Запорізької дієцезії Римо-Католицької Церкви в Україні.

2 березня у селищі Талаківка під Маріуполем було пошкоджено головний купол, дах і дзвіницю храму на честь Різдва Пресвятої Богородиці. Цей храм уже руйнували за часів радянської влади й відбудовували у 1992 році.

2 березня зазнав ушкоджень від обстрілу Харкова Університетський Антоніївський храм, розташований у Харківському національному університеті імені Каразіна. Вибито всі вікна, пошкоджено церковне начиння.

2 березня обстріляно храм на честь святих Жінок Мироносиць у Харкові.

2 березня в Успенському соборі Харкова внаслідок обстрілу вибито вікна й вітражі, пошкоджено церковне начиння й оздоблення.

5 березня у селі Ясногородка, Київська область, під час обстрілу було пошкоджено храм Різдва Пресвятої Богородиці. Два снаряди влучили в купол, снарядом БМП було пошкоджено дзвіницю. Ушкоджено також збудований біля храму парафіяльний будинок. З великокаліберного кулемету прошито вікна та вхідні двері храму.

5 березня внаслідок обстрілу постраждав храм Вознесіння Господнього у селі Бобрик Київської області.

Фото: news.church.ua

6 березня під Ірпенем обстріляли Храм Великомученика Георгія Побідоносця.

6 березня артилерійського обстрілу зазнав Свято-Успенський монастир у селі Нікольське у Волноваському районі, Донецької області. УПЦ МП повідомляє про пошкодження даху та приміщення пекарні.

6 березня снаряд розірвався поряд із Покровською церквою у самому центрі Малина на Житомирщині.

7 березня під час авіаудару по Бишеву, Київська область, вибуховою хвилею було пошкоджено храм Покрову Пресвятої Богородиці: вибито вікна та двері.

7 березня знищено 160-річний дерев’яний храм на честь Пресвятої Богородиці УПЦ МП у селі В’язівка Житомирської області.

Фото: news.church.ua

7 березня у селі Заворичі Броварського району Київської області внаслідок обстрілів згоріла Георгіївська церква, збудована у 1873 році. Вона належала Бориспільській єпархії УПЦ МП. За інформацією парафіян, обстріл здійснили російські війська.

«Наші парафіяни розповіли, що на власні очі бачили, що коли частина з них пересувалась, то відстрілювалися по хатах, а один снаряд направили прямо в купол храму, який був зліва від їх руху. Так вони прикриваються. З кулемета був розстріляний паркан церкви. Слава Богу, що там не було нікого», — повідомив настоятель храму протоієрей Петро Котюк.

Фото: news.church.ua

7 березня від обстрілу постраждали будівлі Єлецького Успенського монастиря в Чернігові, заснованого в 1069 році.

У ніч проти 8 березня у Сумах внаслідок авіанальоту російського бомбардувальника постраждала будівля Сумської духовної семінарії УПЦ МП.

8 березня від обстрілу значно постраждав храм на честь святителя Тихона у місті Гуляйполе Пологівського району Запорізької області.

9 березня вибуховою хвилею від ракетного обстрілу по Харкову були ушкоджені вікна синагоги Об’єднаної єврейської громади. Синагога була збудована у 1913 році й на той час була однією з найбільших у Європі.

10 березня внаслідок обстрілу зруйновано храм на честь пророка Іллі та Апостола Андрія Первозванного в селі Мостище Фастівського району Київської області.

10 березня російські загарбники обстріляли Христо-Різдвяний кафедральний собор в Сєвєродонецьку, будівлю частково зруйновано. 

У ніч проти 12 березня внаслідок обстрілу російськими військами селища П’ятихатки Харківської області постраждав храм Святої благовірної цариці Тамари.

12 березня під час бомбування Святогорська, Донецька область, у якому проживають виключно мирні жителі, було пошкоджено Святогірську лавру. Російська авіація також бомбила Святогірську лавру у ніч проти 13 березня, є поранені. Росіяни почали обладнувати вогневі позиції у захоплених храмах.

Фото: Держспецзв’язок

12 березня зазнав руйнувань унаслідок російських обстрілів храм ПЦУ у Волновасі Донецької області.

14 березня в Києві на територію Української євангельської теологічної семінарії прилетіли російські снаряди. Будівлі семінарії пошкоджено. Семінарія з 1992 року готувала служителів з України, Азербайджану, Вірменії, Казахстану, Киргизстану, Таджикістану, Узбекістану, Білорусі, Молдови та Росії.

Інформацію, зокрема світлини, про ушкодження культових споруд та інші наслідки вторгнення РФ до України для релігійних спільнот просять надсилати на [email protected]. Контактний номер: +380 97 705 38 57.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button