Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 286 днів. За цей час ми опублікували 23547 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Гармата підбитого російського танку спрямована прямо на енергоблок №1 ЗАЕС. Фото: t.me/energoatom_ua

Чорнобильська та Запорізька атомні електростанції перебувають під контролем російських окупантів, які перетворили ці об’єкти фактично на військові бази. Голова Енергоатому Петро Котін розповів НВ про ситуацію та ризики на обох АЕС. Росіян він незмінно називає «мавпами з гранатою»: «інших слів тут немає».

«Це акт ядерного тероризму. Ніхто в світі такого ще не робив. Путін пише історію, і мерзенну історію. Він став першим диктатором, який бомбив і розстрілював мирні ядерні об’єкти», — наголошує він.

Відразу після окупації ЗАЕС 4 березня загарбники намагалися захопити й Южноукраїнську АЕС, але українські військові зупинили наступ біля Вознесенська. Там підірвали два мости, щоб окупанти не пройшли, їх відкинула за Миколаїв. Чорнобиль росіяни захопили у перші ж дні війни.

На Запорізькій АЕС підривають боєприпаси

Зараз на території Запорізької атомної станції — приблизно 50 одиниць ворожої техніки та 500 російських військових, багато вибухівки та зброї, повідомляє Котін.

Окупанти продовжують підривати на території станції снаряди та міни, що не розірвалися, коли вони її обстрілювали. Це все робиться безпосередньо біля енергоблоків АЕС.

На станції продовжує працювати український персонал. Працівники поки мають можливість працювати позмінно, хоча росіяни намагаються контролювати ці зміни та доступ до станції. Персонал, своєю чергою, «посилає їх усім відомим маршрутом вслід за російським кораблем».

Водночас на Запорізьку АЕС прибули 11 працівників російського Росатома, вони розмістилися у кризовому центрі на території станції. Окупанти розповідають, що українська станція тепер належить Росатому.

За словами Котіна, Запорізька АЕС більш захищена, ніж Чорнобильська. «Якщо ви будете обстрілювати це, то вам потрібно пробити кілька бар’єрів, перш ніж ви дістанетесь до паливних елементів і спровокуєте радіаційну аварію».

Однак на території є сховище відпрацьованого ядерного палива — загалом 173 контейнера. Руйнування одного контейнера — це 10% від Чорнобильської катастрофи 1986 року. «Достатньо один раз влучити, й у вас буде викид цих радіоактивних матеріалів… Те, що вони рвуть боєприпаси у безпосередній близькості до майданчика АЕС, — це взагалі», — зазначає Котін.

Чорнобильська АЕС: персонал не розмовляє з окупантами, не бере їжу

На Чорнобильскій АЕС немає енергопостачання, що загрожує радіаційній безпеці. На кілька годин енергопостачання вдалося відновити, але окупанти знову пошкодили його подачу.

Без охолодження відпрацьованого ядерного палива температура зростатиме й якщо збільшиться до критичних величин, то почнуть плавитись конструкції з паливом. У воду, яка оточує паливо, та в атмосферу потраплятимуть радіоактивні продукти.

103 фахівці Чорнобильської станції перебувають у заручниках уже три тижні, працюючи без змін, втомлені. В Енергоатомі повідомляють, що працівники практично не комунікують з окупантами. Харчуються продуктами зі своїх запасів, а їжу від окупантів брати відмовляються. Зв’язок з персоналом є, але «через непрямі канали».

На думку Котіна, захоплення Чорнобиля свідчить виключно про терористичні мотиви: «Для чого, питається, ви захопили Чорнобильську АЕС? Там тільки радіоактивний матеріал, за яким треба доглядати — це, по-перше, небезпечно, а по-друге, треба вкласти багато коштів, щоб підтримувати все в належному стані. Вони ж не отримають ніяких вигод».

У 1986 році аварія сталася на одному енергоблоці. Зараз у сховищі — паливо з трьох реакторів.

«Якщо вони будуть стріляти по сховищу, буде поступове підвищення температури. В найгіршому випадку почнеться розплавлення конструкції, і речовини будуть поступово потрапляти в атмосферу. І що довше така ситуація триває, тим гірше. Але це процес не одного дня, а досить тривалий, тому, сподіваюсь, до найгіршого сценарію не дійде», — зазначає Котін.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button