Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Село Демидів на березі Київського моря майже повністю затоплено і вода ще прибуває, про це пише голова ГО «Рада з урбаністики Києва» та волонтер Віталій Селик. Ще кілька сіл під загрозою опинитися під водою через руйнування шлюзів у гирлі річки Ірпінь.

Це сталося 26 лютого, коли, за словами Селика, окупанти підірвали дамбу, яка також виконувала функції автомобільного моста у місці впадіння річки Ірпінь у Дніпро.

«Багато століть річки сходилися в одному рівні, але під час будівництва Київського водосховища у 1960-х роках, вода у Дніпрі піднялася. Щоб не затоплювати додаткову територію, було ухвалене рішення збудувати дамбу з насосами для перекачування води з Ірпеня в Дніпро», – пише він.

GIS-аналітик Сергій Гапон витягнув з відкритих джерел супутникові знімки та підсвітив масштаби затоплення. За його словами, велика вода продовжує прибувати і дійшла вже майже до Гостомеля.

Розлив річки Ірпінь фактично є додатковим захистом рубежів Києва і значно звужує поле для сухопутних маневрів агресора.

Пізніше з повідомлення на телеграм-сторінці Київської ОВА стало відомо, що через підняття води в річці Ірпінь понтони, які окупант поставив для пересування річкою, були знесені. Наразі противник намагається знову встновити понтонні переправи та продовжити наступальні дії. Але їм це не вдається, українські військові не дають цього зробити.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button