Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 291 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Тростянець до війни. Садиба Кеніга (Палац Голіцина). Фото: Demmarcos / Вікіпедія

Місто Тростянець, розташоване за 50 кілометрів на південь від Сум, з 24 лютого лишається окупованим російською армією, в повному оточенні — вже четвертий тиждень. По периметру міста розміщено ворожі блокпости.

«Загальна ситуація в місті дуже погана. Тростянець нагадує кадри з фільму жахів», — повідомляв міський голова Юрій Бова в інтерв’ю УНІАН. Він каже, що росіяни поводяться як звірі.

Мер повідомляє про розстріли цивільних. Так, убили голову вуличного комітету Ганну Самойлову та декілька днів обстрілювали снайперським вогнем вулицю, не пускаючи забрати тіло. Відомо про кілька випадків, коли розстрілювали чоловіків, що йшли або їхали додому. Одного разу на вулиці кинули гранату в людей, загинули двоє чоловіків.

Біля вокзалу росіяни встановили артилерійські установки, іншу техніку розставили по місту між адмінбудівлями, біля магазинів і житлових будинків. Відеопідтвердження опублікував канал Тростянець INFO. Більш того, окупанти дістають з підвалів і будинків жителів і примушують їх сидіти біля військової техніки, використовуючи як живий щит.

Магазини, банкомати, аптеки у Тростянці спустошені. Окупанти пограбували навіть секонд-хенди. Винесли картини з краєзнавчого музею в палаці Голіцина (на фото вище). Пограбували Тростянецьку кондитерську фабрику — обладнання і сировину вивозили КАМАЗами. У жителів масово забирають мобільні телефони.

«Перевдяглися у цивільний одяг, але ходять по місту повністю деморалізовані та нетверезі, обстрілюють з автоматів усе підряд. Зараз вони активно грабують будинки місцевих, викрадають машин, заходять у квартири, звідки виносять речі, коштовності, продукти. Якщо немає вдома людей, залишаються там ночувати… Поруч з залізничним вокзалом у нас є п’ятиповерховий житловий будинок з індивідуальним газовим опаленням у кожній квартирі. Окупанти вигнали з нього майже всіх жителів, залишивши лише кілька лежачих, а самі зламали замки, розмістилися по квартирах і зручно та комфортно там живуть», — розповів міський голова.

«Побачили, в що вони перетворили дві будівлі міської ради, поліцію, палац дітей та юнацтва. Це нашестя порізало дитячи костюми в палаці, мольберти дитячі поламали і поробки дітей просто розтрощили, — написав 12 березня Бова у фейсбуку. — Тварі, вас винищувати треба, як саранчу».

Станом на 17 березня у Тростянці не було електрики, води й водовідведення. Водночас, як повідомляв Бова, і електрика, і тепло є в лікарні завдяки електрогенератору. У лікарні навіть приймають пологи: народився один хлопчик і сім дівчаток.

До міста почала доходити деяка гуманітарна допомога, хоча харчів загалом бракує і два тижні населення практично голодувало. Час від часу відбувається евакуація. 18 березня евакуювали понад 500 жителів, за попередні коридори вдалося вивезти приблизно 2,5 тисячі людей.

Для охочих допомогти Тростянцю відкрито рахунки: гроші збирають на ліки, їжу.

Евакуація 12 березня. Фото: Тростянець INFO.

Чи не найбільша проблема, за словами мера, — поховання. Шляхи до кладовища контролюють російські окупанти, щоразу потрібно просити пропуск. Люди складали тіла у сараях, щоб не чіпали собаки.

Водночас Бова впевнений у перемозі й заявляє, що росіяни зазнають значних втрат. Три дні тому 93-тя ОМБр Холодний Яр опублікувала фото зруйнованої російської техніки біля Тростянця.

«Тростянець їм потрібен, щоб обстрілювати і тримати в напрузі Охтирку. Всі села навколо Тростянця ворог вже не контролює», — зазначає мер.

За словами Бови, зараз у місті присутні лише військові, які жодних своїх представників не призначають. Вони також практично не контактують з місцевими, а міська влада, своєю чергою, налаштована проти будь-яких перемовин з окупантами.

Російська техніка біля Тростянця. Фото: 93-тя ОМБр Холодний Яр

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button