Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23472 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Всі візуалізації: balbek bureau

Команда Balbek Bureau розробила концепцію селищ з тимчасовим житлом для українських переселенців.

Проєктувальники проаналізували понад 20 реалізованих проєктів таких поселень у різних країнах. Вивчали використання ділянки, формування генерального плану та компонування житлових секцій.

Приклади поселень для біженців у Німеччині

Україна також має досвід будівництва житла для переселенців — із 2015 року було реалізовано п’ять проєктів. Для більшості родин це «тимчасове житло» й дотепер лишається домом.

Тимчасове житло для переселенців в Україні

За житлову одиницю бюро Слави Балбека бере модуль. Ці модулі можна масштабувати не лише на сотні, але й на тисячі мешканців, додаючи житлові квартали без зміни центрального вузла. Пропонують використовувати дерев’яно-каркасну систему.

«Основне завдання, яке ми ставимо перед собою, — збереження гідного способу життя. Ми повинні зробити тимчасове проживання українців, які втратили свої домівки, звичний та здоровий спосіб життя, гідним», — наголошують у бюро.

Тому передбачено необхідний мінімум комфорту: вбиральні, повноцінні кухні, кімнати догляду за немовлям, пральні.

Під час проєктування тимчасових селищ важливо виділяти зони для громадських просторів, адже соціалізація є важливою умовою психічного здоров’я.

Важливо також, аби тимчасове житло було економним і швидко будувалося: «Уявіть сім’ю, яка ще один день, ще один тиждень має провести за шторою в шкільному спортивному залі, облаштованому для 500 осіб».

За попередніми оцінками, вартість реалізації становить близько 350-550 доларів за квадратний метр. Залежно від ділянки, технічних умов, конфігурації секцій, вартість змінюється.

Далі планують презентувати проєкт на державному рівні, скласти кошторис, визначити ділянки під будівництво, залучити інвестиції та почати розробку робочого проєкту.

Нагадаємо, днями президент Володимир Зеленський анонсував програму з надання житла для вимушених переселенців та відбудову зруйнованого житла після перемоги.

До війни студія Балбека реалізувала інтер’єри салонів краси, тату-студій і ресторанів.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button