Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 293 днів. За цей час ми опублікували 23609 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Ілюстративне фото: facebook.com/archives.ua

У Чернігові згорів архів СБУ з документами, які містили інформацію про репресії радянського режиму проти українців. Про це повідомив голова Державної архівної служби Анатолій Хромов.

Потенційно втрат може бути більше. Під час російського вторгнення пошкоджено кілька архівних будівель, зокрема у Харкові, але документи, за даними Хромова, збереглися.

Відсутня точна інформація про те, що відбувається з архівними відділами районних державних адміністрацій на тимчасово окупованій території — про стан архівних будівель і про долю архівістів, які там залишалися.

За його словами, реальний стан архівних документів буде відомий після звільнення цих територій та ревізії фондів.

«Постійною практикою російської сторони є незаконне переміщення, практично крадіжка українських архівів. Це відбувалося і за часів Російської імперії, за радянських часів, а також у 2014 році, коли українські архівні документи, що зберігалися в державних архівах Криму та Севастополя в порушення існуючих правил та норм міжнародного права були оголошені частиною архівного фонду Росії», — зауважує голова Держархіву.

За його словами, ці архіви Росія використовує для пропаганди. Так, керівник Росархіву, показуючи окремі архівні документи, підтверджує «історичну справедливість» агресивної війни, заперечує існування України.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button