Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 300 днів. За цей час ми опублікували 23649 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Алесь Усцінаў / Unsplash

The New York Times пише про збільшення повідомлень про випадки ґвалтування російськими солдатами жінок в Україні.

Аналітикиня Chatham House Катерина Бусол зазначає, що свідчення про сексуальне насилля почали з’являтися практично відразу після повномасштабного вторгнення Росії і їх стає все більше.

«Те, що ми чуємо від тих, хто знає потерпілих, — жахливо. Вони розповідають про групові зґвалтування, зґвалтування на очах у дітей, сексуальне насильство, яке слідує за вбивствами членів родини», — зазначає Бусол. За її словами, більшість свідчень стосується міст сходу та півдня України, окупованих російськими військами.

Першим детальним описом сексуального насильства став випадок, про який заявила 22 березня генпрокурорка Ірина Венедиктова: військовослужбовцю РФ винесли підозру за зґвалтування жінки на Київщині.

Потерпіла дала інтерв’ю журналістці британського The Times. 33-річна Наталія (імена змінено) жила з чоловіком і чотирирічним сином у приватному будинку біля села Шевченкове Броварського району.

8 березня в село зайшли російські військові, а наступного дня прийшли до будинку та вбили собаку. Після цього вбили чоловіка Наталії. «Я застрелив твого чоловіка, тому що він нацист», — заявив один із російських солдатів. Командира, який був з ним, звали Михайло Романов.

Солдат приставив пістолета до голови Наталії. Та крикнула сину, щоб він залишався в котельні, де вони ховалися від обстрілів. Потім обидва по черзі зґвалтували жінку, тримаючи пістолет біля голови. Дитина в цей час плакала у сховку. Військові двічі поверталися, щоразу дужче п’яні, й знову ґвалтували жінку.

Коли росіяни заснули, Наталія забрала дитину та втекла через поле, спершу до Броварів, потім виїхала в Тернопільську область.

Пізніше Наталія впізнала Михайла Романова за фотографіями з його профілю в соцмережах. Є інформація, що він уже мертвий. Особу другого ґвалтівника поки не встановили. Тіло чоловіка Наталії ще не знайшли — село окуповане.

Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що не вірить у цю історію.

Депутатка Верховної Ради Марія Мезенцева стверджує, що є «значно більше постраждалих». Їхні історії стануть відомі, коли жінки будуть готові говорити.

Свідчення сексуального насильства спливають і в перехоплених СБУ телефонних розмовах росіян. В одній розмові солдат розповідає, що його побратими зґвалтували дорослу жінку та 16-річну дівчину. В іншій розмові також йдеться про зґвалтування неповнолітньої «трьома танкістами».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button