Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 280 днів. За цей час ми опублікували 23512 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Український уряд прагне отримати компенсації із заморожених активів Росії та її керівництва й тимчасово запровадити для населення безумовний дохід. Про це під час телемарафону повідомив радник президента Олег Устенко.

«Один трильйон доларів включає в себе: збитки від знищення нашого майна і те, що Україна недоотримала з точки зору ВВП», — зазначив він.

Кожен додатковий день війни збитки зростають. «Перший тиждень війни були збитки на 100 мільярдів доларів, зараз — 1 трильйон. Головне — отримати ці кошти й повністю їх влити в нашу економіку», – наголосив радник.

Устенко розповідає, що нині необхідно вести перемовини щодо того, де брати ці кошти. «Ми маємо повністю об’єм витривалості, маємо підтримку від країн-партнерів, міжнародних інституцій, закордонного бізнесу. Майже 80% нашого бюджету — витрати, які стосуються або нашої армії, або нашого соціальних гарантій громадянам», – сказав він.

Зокрема, Україна сподівається отримати компенсацію із заморожених золотовалютних резервів Росії. «Ми подаємо заявку на використання 300 мільярдів доларів, які заморожені з Центробанку РФ», – додає Устенко. Також джерелом компенсацій можуть стати арештовані активи Путіна та його оточення.

«Використання коштів буде на людей, розглядається можливість безумовного доходу для населення протягом тривалого часу. Певні суми будуть виділятися щомісяця для наших громадян, які знаходяться у складному становищі після війни. І буде підтримка підприємців, буде проведена повна інвентаризація, яка вже почалася. Будуть виділятися кошти для компенсації збитків підприємствам».

При цьому українська економіка продовжує функціонувати попри війну, додав Устенко. «Бюджет виконується. Отримуємо кошти, мільярди доларів від різних джерел. Золотовалютний запас на передодні війни — 29 мільярдів доларів, потім зменшився до 27-27,5 мільярда доларів, потім знову була закачка валюти, і зараз ми знову на рівні 29 мільярдів доларів», – уточнив він.

Безумовний дохід, або універсальний базовий дохід – це форма соціального забезпечення, згідно з якою кожен громадянин країни має гарантований мінімум грошового забезпечення, який виплачується державою, без жодних додаткових умов. Громадянин може продовжувати заробляти гроші – працювати чи вести бізнес, це ніяк не впливає на отримання базового доходу.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button