Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 286 днів. За цей час ми опублікували 23547 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Енергоатом

На одній з ділянок у Рудому лісі в Чорнобильській зоні, де російські військові рили окопи, зафіксовано аномально високі показники радіації, повідомляє Енергоатом.

Зокрема, показник зовнішнього опромінення (гамма-фон) в місцях заміру у 10-15 разів перевищує норму, а показник внутрішнього опромінення (бета-фон), яке отримали російські солдати, — перевищує норму у 160 разів.

На цій ділянці також розкидані фрагменти ядерного палива, графітової кладки тощо. Вони розташовані на глибині 40-80 сантиметрів — окупанти ж копали і глибше. Ці фрагменти формують альфа-забруднення, що в разі потрапляння всередину організму чинить вплив у десятки й сотні разів потужніший, ніж гама- та бета-випромінювання.

«На всіх окупантів, які майже 30 днів базувалися й копали в Рудому лісі, очікує променева хвороба різних ступенів тяжкості», — підсумовують фахівці.

Журналісти CNN знайшли в Чорнобильській зоні відчуження російський сухий пайок і виявили, що «фон» від нього перевищує нормальні показники в 50 разів.

Крім того, росіяни руйнували та грабували лабораторії з джерелами випромінення, забираючи з собою радіоактивні «сувеніри».

Так, окупанти знищили лабораторію з характеризації радіоактивних відходів «Екоцентр» і потрапили до сховищ джерел іонізуючого випромінення, де зберігалися радіоактивні зразки. Вони викрали та пошкодили 133 зразків, де ці джерела зараз — невідомо.

«Навіть невелика частина цієї активності є смертельно небезпечною при непрофесійному та неконтрольованому поводженню з ним», — зазначають в Енергоатомі.

Розграбовано й Інститут проблем безпеки АЕС. В його лабораторіях також були джерела іонізуючого випромінювання та зразки паливовмісних матеріалів з об’єкту «Укриття».

«Найвірогідніше, що і джерела випромінювання, і частини палива окупанти вивезли “на сувеніри”, і тоді ці “герої” заберуть премії Дарвіна навіть у тих приречених рашистів, які місяць вдихали пил Рудого лісу, перебуваючи в ньому. Адже носіння такого сувеніру із собою протягом двох тижнів неминуче призведе до радіаційних опіків, променевої хвороби та незворотних процесів в організмі», — підсумовують фахівці.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button