Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 280 днів. За цей час ми опублікували 23517 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Adrianna Kaczmarek / Unsplash

Підстав для критичного зростання вартості продуктів у масштабах країни немає, вважає перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький.

«Десь може виникнути тимчасовий дефіцит через бомбардування чи зрив логістичних ланцюгів, але в цілому передумов немає», — заявив він в ефірі телеканалу «Київ».

За його словами, зараз питання №1 для українських аграріїв — збільшення експорту продукції в умовах блокування окупантом портів.

«Основними партнерами України в цьому питанні є Литва, Польща, Словаччина, Угорщина та Румунія. Завдяки цим країнам можна експортувати нашу продукцію, яка є надлишковою з точки зору внутрішнього споживання, в порти цих країн для подальшого її транспортування в держави, які були в останні десятиліття імпортерами нашої сільгосппродукції. Ми бачимо, що навіть за цей період пропускна спроможність збільшилася втричі. Поки що вона не максимальна, але суттєво зростає», — розповів Висоцький.

Експорт базових продуктів, критичних для внутрішнього споживання, зараз обмежено. Ці товари експортують виключно через видачу ліцензій — у кожному випадку Мінагрополітики оцінює, чи це не зашкодить внутрішньому споживачу.

Ціни на продукти, які мають істотну соціальну значущість, — цукор, крупи, борошно, соняшникова олія — регулює держава. 

Майже в усіх областях України триває посівна. Засіяно понад 1,5 мільйона гектарів.

«Враховуючи те, що історично ми 70% продукції експортували, все рівно потрібно активно працювати над експортом, оскільки Україна фізично не зможе всю цю продукцію спожити на внутрішньому ринку», — зауважує заступник міністра.

До війни експорт аграрної продукції становив 40% від усього українського експорту. Зараз ця частка може збільшитися до 70%. Це розглядають як один з основних китів підтримки економіки.

Запасів продовольства і кормів для безперебійного виготовлення продовольства достатньо — у середньому їх є на два роки, а за деякими позиціями значно більше.

Тим часом ООН вважає, що цього року до 30% українських полів не можна буде використовувати для вирощування пшениці, жита, соняшника та кукурудзи через бойові дії та залишки боєприпасів.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button